Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-06-08">8 juni 2018</time>

Miljonsatsning på forskning om hörselskadade barn

Flicka med hörapparat tittar lite finurligt in i kameran, leende mamma i bakgrunden

I höst delar HRFs Hörselforskningsfonden ut sammanlagt 2,5 miljoner kronor i anslag till forskning som rör hörsel och hörselskadade – mer än någonsin tidigare. En miljon av dessa har fondens styrelse öronmärkt för forskning som rör hörselskadade barn.

Nu har Hörselforskningsfondens styrelse beslutat att i höst dela ut sammanlagt 2,5 miljoner i anslag till ny hörselforskning. Det är mer än tidigare, vilket är möjligt eftersom en del större gåvor har kommit in till fonden under det gångna året.

Extra miljon till forskning om hörselskadade barn

HRFs forskningsfond gör i år en särskild satsning på barn. En miljon av de totalt 2,5 miljoner som delas ut är öronmärkta för forskning som på något sätt rör hörselskadade barn.

Förutsättningen är att det kommer in ansökningar som fondens styrelse bedömer vara av tillräckligt hög kvalitet. Om det bara kommer in en eller två ansökningar som är riktigt bra kan dessa få dela på hela miljonen.

1,5 miljoner till av olika typer av hörselforskning

Utöver den extra miljonsatsningen på hörselskadade barn delar Hörselforskningsfonden även ut 1,5 miljoner kronor i ­anslag till hörselforskning i bred bemärkelse.

Ansökningarna kan gälla beteendevetenskaplig, ­medicinsk och teknisk forskning, så länge projekten handlar om hörsel, ­hörselskador och ­hörselskadades ­situation. Varje projekt kan beviljas högst 200 000 kronor.

Beslut på goda grunder

I dagarna går Hörselforskningsfonden ut och bjuder in forskare att söka ­anslag inför höstens utdelning. Ansökningar ska vara inne senast den 1 oktober och beslut om vem som får anslag beslutas av fondens styrelse i november.

I fondens styrelse ingår ledande forskare inom hörselområdet, tillsammans med representanter från HRF, vilket säkerställer att prioriteringar görs på goda grunder och att de medel som HRF samlar in fördelas på det sätt som gör bäst nytta.

Stöd hörselforskningen

HRF instiftade Hörselforskningsfonden 1989, för att skapa bättre möjligheter för hörselforskningen. En del av de medel HRF samlar in går till denna fond, en del går till HRFs intressepolitiska arbete, rådgivningstjänsten Hörsellinjen med mera. HRF har ett 90-konto, vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Den som vill stödja hörselforskningen kan enkelt ge en gåva via webben eller göra en inbetalning på HRFs plusgiro 90 03 14–6. Vill du öronmärka pengarna till forskning anger du det vid inbetalningen.

Relaterat om Hörselforskningsfonden

1,6 miljoner till hörselforskningen ur HRFs fond (HRF.se 2017.11.28)

Ny forskning får 1,4 miljoner ur Hörselforskningsfonden (HRF.se 2017.12.09)

Se föreläsningar på HRFs/Hörselforskningsfondens konferens, ”Hörselforskning 2016” (UR Samtiden/UR Skola) 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.