Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-02-02">2 februari 2015</time>

Melissa får ja till skolplats men nej till skolskjuts

Nu har Tranås kommun sagt ja till att hörselskadade Melissa Klafver, sex år, ska få anpassad undervisning för hörselskadade på Kålgården i Jönköping. Kommunen vägrar dock att betala för skolskjutsen. Den får föräldrarna själva stå för. Sätt barnens behov främst och skärp lagen, anser HRF.

Melissa med sina föräldrar Foto: Annelie Wagnström, Jönköpings-Posten
Melissa med sina föräldrar
Foto: Annelie Wagnström, Jönköpings-Posten

I förra veckan fick Melissa och hennes föräldrar det positiva beskedet att Tranås kommun nu har ändrat sig och sagt ja till att låta hörselskadade och teckenspråkiga Melissa gå på Kålgården i Jönköping.

– Det känns jättebra, vi har kämpat så länge för det här, säger Sarita Dellerbring, Melissas mamma, till Tranås Tidning.

Melissa är döv sedan födseln och har ett cochlea-implantat. Under förskoletiden har hon gått två dagar i veckan på Kålgården i Jönköpings kommun, i en förskolegrupp för hörselskadade barn. Men när det var dags för förskoleklass sade Tranås kommun nej till att låta henne börja där. Anledningen var att det skulle bli för dyrt för kommunen. Melissa började därför på Linderås skola, en vanlig skola, i Tranås. Hon har trivts bra där men eftersom hon har en hörselnedsättning och sedan i somras även konstaterad epilepsi, tror föräldrarna Sarita Dellerbring och Johan Klafver att hon skulle ha kommit längre i det sociala samspelet om hon hade gått i en anpassad skola. De är därför mycket glada att Jönköpings kommun, efter ännu en ansökan från föräldrarna, har ändrat sin bedömning och gett Melissa en skolplats där hon kan utvecklas i sin takt.

HRF vill se en skärpning av lagen

Återigen har kommuner visat prov på sin okunnighet genom att sätta budgetfrågan framför barnens bästa. Detta är tyvärr inget ovanligt. Varje barn har, enligt skollagen, rätt till skolgång utifrån sina behov. HRF vill se en skärpning av lagen där kommuner tvingas ta sitt ansvar för att barn med särskilda behov ska få rätt anpassningar och pedagogik. Barn har också rätt till en förskole- och skolmiljö där de kan kommunicera obehindrat, i Melissas fall behövs till exempel en teckenspråkig miljö.

Länkar

HRF: Hörselskadade Melissa är för dyr för Tranås kommun

Tranås tidning: Melissa får sin skolplats – men nej till skolskjuts

HRFs PM: Hörselskadade barns rätt till skolgång utifrån behov (pdf)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.