Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-02-02">2 februari 2015</time>

Melissa får ja till skolplats men nej till skolskjuts

Nu har Tranås kommun sagt ja till att hörselskadade Melissa Klafver, sex år, ska få anpassad undervisning för hörselskadade på Kålgården i Jönköping. Kommunen vägrar dock att betala för skolskjutsen. Den får föräldrarna själva stå för. Sätt barnens behov främst och skärp lagen, anser HRF.

Melissa med sina föräldrar Foto: Annelie Wagnström, Jönköpings-Posten
Melissa med sina föräldrar
Foto: Annelie Wagnström, Jönköpings-Posten

I förra veckan fick Melissa och hennes föräldrar det positiva beskedet att Tranås kommun nu har ändrat sig och sagt ja till att låta hörselskadade och teckenspråkiga Melissa gå på Kålgården i Jönköping.

– Det känns jättebra, vi har kämpat så länge för det här, säger Sarita Dellerbring, Melissas mamma, till Tranås Tidning.

Melissa är döv sedan födseln och har ett cochlea-implantat. Under förskoletiden har hon gått två dagar i veckan på Kålgården i Jönköpings kommun, i en förskolegrupp för hörselskadade barn. Men när det var dags för förskoleklass sade Tranås kommun nej till att låta henne börja där. Anledningen var att det skulle bli för dyrt för kommunen. Melissa började därför på Linderås skola, en vanlig skola, i Tranås. Hon har trivts bra där men eftersom hon har en hörselnedsättning och sedan i somras även konstaterad epilepsi, tror föräldrarna Sarita Dellerbring och Johan Klafver att hon skulle ha kommit längre i det sociala samspelet om hon hade gått i en anpassad skola. De är därför mycket glada att Jönköpings kommun, efter ännu en ansökan från föräldrarna, har ändrat sin bedömning och gett Melissa en skolplats där hon kan utvecklas i sin takt.

HRF vill se en skärpning av lagen

Återigen har kommuner visat prov på sin okunnighet genom att sätta budgetfrågan framför barnens bästa. Detta är tyvärr inget ovanligt. Varje barn har, enligt skollagen, rätt till skolgång utifrån sina behov. HRF vill se en skärpning av lagen där kommuner tvingas ta sitt ansvar för att barn med särskilda behov ska få rätt anpassningar och pedagogik. Barn har också rätt till en förskole- och skolmiljö där de kan kommunicera obehindrat, i Melissas fall behövs till exempel en teckenspråkig miljö.

Länkar

HRF: Hörselskadade Melissa är för dyr för Tranås kommun

Tranås tidning: Melissa får sin skolplats – men nej till skolskjuts

HRFs PM: Hörselskadade barns rätt till skolgång utifrån behov (pdf)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.