Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-12-27">27 december 2013</time>

Maskerar ljud med ljud för att ljudmiljön i kontor ska bli mindre störande

Lena Pareto, Högskolan Väst, får 2 344 000 kronor av AFA Försäkring till ett projekt om ljudmiljö i kontorslandskap. Forskarna ska studera effekterna av ett ljudmiljösystem där icke önskvärda ljud minskas och de ljud man vill höra lyfts fram eller tillsätts.

Lena Pareto, docent, Högskolan Väst
Lena Pareto, docent, Högskolan Väst

Hela 57 procent av anställda i kontorslandskap tycker att ljudmiljön är störande. Det visade HRFs ljudmiljöundersökningar som presenterades i rapporten ”Kakofonien” 2010.

Under de senaste åren har forskningen om denna fråga ökat, och nu har AFA Försäkring anslagit medel till ännu ett ljudmiljöprojekt, denna gång för att utvärdera en metod som handlar om att både ta bort/dämpa oönskat ljud och att försärka eller lägga till önskat ljud.

Maskerar ljud med ljud

Projektet genomförs av Lena Pareto, docent vid Högskolan Väst, i samarbete med Martin Ljungdal och Björn Hellström, professor vid Konstfack.De ska bland annat titta närmare på ”maskering” – att kamouflera tal i ett kontorslandskap genom olika bakgrundsljud, så att det som sägs i en annan del av lokalen, och som man inte vill lyssna på, upplevs som mindre störande.

Hur påverkas hörselskadade?

Frågan är hur ett sådant ljudmiljösystem påverkar hörselskadade arbetstagare. HRF har i olika sammanhang påtalat vikten av att minska omgivningsljud, så att det blir lättare för hörselskadade att urskilja det man vill höra.

Det är ännu oklart om Lena Pareto med flera kommer att utvärdera hur ett maskerande ljudmiljösystem påverkar anställda med hörselnedsättning och andra hörselskador.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.