Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-12-27">27 december 2013</time>

Maskerar ljud med ljud för att ljudmiljön i kontor ska bli mindre störande

Lena Pareto, Högskolan Väst, får 2 344 000 kronor av AFA Försäkring till ett projekt om ljudmiljö i kontorslandskap. Forskarna ska studera effekterna av ett ljudmiljösystem där icke önskvärda ljud minskas och de ljud man vill höra lyfts fram eller tillsätts.

Lena Pareto, docent, Högskolan Väst
Lena Pareto, docent, Högskolan Väst

Hela 57 procent av anställda i kontorslandskap tycker att ljudmiljön är störande. Det visade HRFs ljudmiljöundersökningar som presenterades i rapporten ”Kakofonien” 2010.

Under de senaste åren har forskningen om denna fråga ökat, och nu har AFA Försäkring anslagit medel till ännu ett ljudmiljöprojekt, denna gång för att utvärdera en metod som handlar om att både ta bort/dämpa oönskat ljud och att försärka eller lägga till önskat ljud.

Maskerar ljud med ljud

Projektet genomförs av Lena Pareto, docent vid Högskolan Väst, i samarbete med Martin Ljungdal och Björn Hellström, professor vid Konstfack.De ska bland annat titta närmare på ”maskering” – att kamouflera tal i ett kontorslandskap genom olika bakgrundsljud, så att det som sägs i en annan del av lokalen, och som man inte vill lyssna på, upplevs som mindre störande.

Hur påverkas hörselskadade?

Frågan är hur ett sådant ljudmiljösystem påverkar hörselskadade arbetstagare. HRF har i olika sammanhang påtalat vikten av att minska omgivningsljud, så att det blir lättare för hörselskadade att urskilja det man vill höra.

Det är ännu oklart om Lena Pareto med flera kommer att utvärdera hur ett maskerande ljudmiljösystem påverkar anställda med hörselnedsättning och andra hörselskador.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.