Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-10-21">21 oktober 2021</time>

Hundratals nya HRF-medlemmar efter Hörselveckan

Äldre kvinna och man, halvbild, står och håller i en röd HRF-kasse och ett paket.
Det här paret från Iggesund är några av HRFs nyaste medlemmar. Vilken fin present till HRF 100 år! Foto: Elisabet Norell

Nu rör det på sig i HRF-Sverige! Hittills i oktober har HRF fått nästan 200 nya medlemmar, framför allt under Hörselveckan.
Den positiva trenden beror inte minst på att HRFare har gett sig ut och värvat nya medlemmar, på mässor, torg, bibliotek, köpcentra – och till och med gjort en turné.

Det sveper en positiv trend genom HRF-Sverige. Efter en lång period av pandemi och låg aktivitet gav sig 30-40 föreningar och distrikt ut och värvade medlemmar i samband med Hörselveckan. Och humöret tycks ha varit på topp, från norr till söder.

Det har gått riktigt bra. Exakt hur bra är för tidigt att säga, men hittills under oktober har det kommit in cirka 200 nya medlemsansökningar. Och fler lär det bli under dagarna som kommer.

Hälsingland-turné med 16 stopp

Några ax-plock från Hörselveckan:

Elisabeth Norell i HRF Hudiksvall-Nordanstig gav sig ut på en turné i norra Hälsingland under Hörselveckan, för försöka hitta nya medlemmar till sin lilla förening. På 16 orter ställde hon upp ett informationsbord och pratade hörsel och berättade om HRF. En rolig runda med bra samtal och några nya medlemmar blev det.

HRF Enköping, Årets HRF-inspiratörer 2021, fortsatte att inspirera genom att ordna Öppet hus på både dag- och kvällstid, för att även yrkesverksamma skulle kunna komma, samt samtalsträffar kring HRF Talks.

Storbandsjazz och hörseltips

I Alvesta bjöd HRF-föreningen på en eftermiddag med storbandsjazz varvat med information om hörsel, hörhjälpmedel och cochleaimplantat.

Den största föreningen i Norrbotten, HRF Kalix, växte ytterligare efter en lyckad Hörselskadades Dag, med information, hörseltest och audionom på plats.

Flera föreningar var på plats i olika varuhus och köpcentra, däribland HRF Borlänge, HRF Haninge och HRF Södertälje. Andra valde andra knutpunkter, till exempel HRF Vänersborg-Trollhättan med omnejd, som var på plats på biblioteket i Trollhättan hela Hörselveckan.

Viktig uppmärksamhet i media

HRF och hörselskadade fick en hel del uppmärksamhet i media i samband med Hörselveckan. Det har publicerats nyhetsartiklar, reportage och insändare, från Kalix i norr till Ystad i söder.

HRF-föreningen på Gotland, som nystartades precis före pandemin, fick stort och viktigt genomslag när Gotlands Tidningar tog upp föreningens kritik mot de långa väntetiderna inom hörselvården.

Även HRF Ystad passade på att göra ett medieutspel inför Hörselveckan. Föreningen uppmanade kommunerna Ystad, Skurup och Sjöbo att anställa en hörselinstruktör. Samtidigt lyckades de sprida kunskap om hörselskadades behov och efterlysa nya medlemmar.

P4 Uppland bjöd på en rad olika intervjuer under Hörselveckan, bland annat en intervju med HRF-föreningens ordförande om livet med hörselnedsättning, samt två av de medverkande i HRF Talks: förbundskapten Peter Gerhardsson och polisen Peter Lindbergh.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.