Patrik Spång, Susanna Skarrie, Moa Takman, och Anders Fridberg medverkar i HRF Talks i oktober. Missa inte det!

HRF Talks

HRF Talks är en serie korta videoföredrag med forskare, artister, idrottsprofiler, författare och andra spännande personer. Kunskap, inspiration och hörselsmarta idéer, från såväl experter som ”vanliga” hörselskadade med något att berätta.

Sedan hösten 2020 har HRF spelat in ett 20-tal HRF Talks. Du hittar alla publicerade videos i HRFs videogalleri samt på YouTube – vid premiären och eller när du vill efteråt. Alla föredrag är textade och kostnadsfria.

Nya HRF Talks 2022:

Susanna Skarrie:
Halvdöv och lyhörd – en hörselskadad chefs betraktelser

Att ha en hörselskada kan vara tufft i arbetslivet. Men också en stor tillgång.
Susanna Skarrie är chefredaktör för Hem & Hyra, en av landets största tidningar. Här berättar hon om hur hörselskadan lärde henne att verkligen lyssna på sina medarbetare. Att inte bara ta in orden, utan också tonläge, blickar, kroppsspråk… Att bli en lyhörd chef, med ett sjätte sinne för människor.

Patrik Spång:
”Har hörselskadade superkrafter?”

Patrik Spång, prisbelönad copywriter, har en imponerande meritlista inom PR och reklam. Nu berättar han om hur en barndomshörselskadad kille från Högsbo lyckades göra karriär inom en kreativ bransch med högt tempo. Om hur en grön heltäckningsmatta fick honom att gå 20 år utan hörapparater. Om överlevnadsstrategier, en lång resa till självinsikt – och varför han tror att hörselskadade är ”framtidskompatibla”.

Anders Fridberger:
Örats vågor fungerar inte som vi trott

Nyligen gjorde en svensk-amerikansk forskargrupp en banbrytande upptäckt om innerörat. Nya data visar att ljud omvandlas till elektriska impulser på ett lite annat sätt än vad man trott under de senaste 100 åren.
Anders Fridberger, professor i neurovetenskap vid Linköpings universitet och en av landets ledande hörselforskare, berättar om de nya fynden – och varför det här kan öppna dörren till utveckling av ännu bättre cochleaimplantat.

Kommer 2023

Moa Takman:
Med öra för hörselsmart arkitektur

Besked om premiärdatum kommer.
Varför utformas inte byggnader lika mycket för örat som för ögat? Vad är det som gör att det är skönt att samtala i vissa miljöer? Och hörselsmart arkitektur – vad är det?
Moa Takman är snart färdig arkitekt. I januari tar hon examen vid KTH i Stockholm. Med sig ut i arbetslivet har hon ett unikt perspektiv på ljud i byggd miljö, tack vare två EAS-implantat och en stark identitet som barndomshörselskadad.
Möt Moa, som reflekterar och inspirerar på tröskeln till sin arkitektkarriär.

Kommande HRF Talks i höst:

Om tinnitusbehandlingar – möjligheter och myter.

Här finns alla tidigare HRF Talks

Tidigare ”talks” hittar du i HRFs videogalleri samt på YouTube, textade på svenska och i vissa fall även på engelska.