Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

Äldre man med munskydd.
Leslie Hodgson, 103 år och nybliven CI-användare. Foto: South Tees Hospitals.

På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat.
Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

Leslie Hodgson är en pensionerad arkitekt från Penrith, som varit hörselskadad i nästan hela sitt liv. Men för tio år sedan blev han helt döv. Eftersom han då även hade en grav synskada blev han mycket isolerad.

Men samma dag som Leslie fyllde 103 år klev han in på James Cook University Hospital i Middelsborough och berättade att han hade hört om cochleaimplantat. Det ville han ha! Var det möjligt?

Opererad med lokalbedövning

Läkarna i öron-, näs- och halsteamet vid James Cook-sjukhuset gjorde en rad undersökningar. Och kom de fram till att det borde gå, berättar de på sjukhusets webbsida.

I mars 2022 genomfördes operationen – under lokalbedövning, med hänsyn till Leslies höga ålder. Han blev då den äldsta personen i världen att få ett cochleaimplantat.

”Aldrig för gammal”

– Denna fantastiska man kom till oss för att få hjälp och har visat att man aldrig är för gammal för att få ett cochleaimplantat. Det kan vara livsförändrande, säger Noweed Ahmad, kirurg och ÖNH-läkare.

Hoppas på ökad delaktighet

Leslie Hodgson fick nyligen sitt implantat inkopplat, och har precis kommit igång med ljudträning. Det är fortfarande oklart vilket resultat operationen har gett, men Ruth Cole, hans audionom, är hoppfull:

– Vi hoppas att detta kommer att göra det möjligt för Leslie att kommunicera med människor omkring honom och känna sig delaktig igen.

Leslie Hodgson (t h) med Ruth Cole, audionom, och Noweed Ahmad, kirurg. Foto: South Tees Hospitals

Är CI något för dig?

Har din hörsel blivit sämre? Har du svårt att höra med dina hörapparater, trots att de är noggrant inställda? Då kan CI vara något för dig. Läs mer om cochleaimplantat (CI) och EAS på HRFs faktawebb, hörsellinjen.se.

Du kan också kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen. Ring 0771-888 000 (vardagar, kl. 9-12) eller skriv till oss på horsellinjen.se/mejla

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.