Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

Äldre man med munskydd.
Leslie Hodgson, 103 år och nybliven CI-användare. Foto: South Tees Hospitals.

På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat.
Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

Leslie Hodgson är en pensionerad arkitekt från Penrith, som varit hörselskadad i nästan hela sitt liv. Men för tio år sedan blev han helt döv. Eftersom han då även hade en grav synskada blev han mycket isolerad.

Men samma dag som Leslie fyllde 103 år klev han in på James Cook University Hospital i Middelsborough och berättade att han hade hört om cochleaimplantat. Det ville han ha! Var det möjligt?

Opererad med lokalbedövning

Läkarna i öron-, näs- och halsteamet vid James Cook-sjukhuset gjorde en rad undersökningar. Och kom de fram till att det borde gå, berättar de på sjukhusets webbsida.

I mars 2022 genomfördes operationen – under lokalbedövning, med hänsyn till Leslies höga ålder. Han blev då den äldsta personen i världen att få ett cochleaimplantat.

”Aldrig för gammal”

– Denna fantastiska man kom till oss för att få hjälp och har visat att man aldrig är för gammal för att få ett cochleaimplantat. Det kan vara livsförändrande, säger Noweed Ahmad, kirurg och ÖNH-läkare.

Hoppas på ökad delaktighet

Leslie Hodgson fick nyligen sitt implantat inkopplat, och har precis kommit igång med ljudträning. Det är fortfarande oklart vilket resultat operationen har gett, men Ruth Cole, hans audionom, är hoppfull:

– Vi hoppas att detta kommer att göra det möjligt för Leslie att kommunicera med människor omkring honom och känna sig delaktig igen.

Leslie Hodgson (t h) med Ruth Cole, audionom, och Noweed Ahmad, kirurg. Foto: South Tees Hospitals

Är CI något för dig?

Har din hörsel blivit sämre? Har du svårt att höra med dina hörapparater, trots att de är noggrant inställda? Då kan CI vara något för dig. Läs mer om cochleaimplantat (CI) och EAS på HRFs faktawebb, hörsellinjen.se.

Du kan också kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen. Ring 0771-888 000 (vardagar, kl. 9-12) eller skriv till oss på horsellinjen.se/mejla

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.