Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-02-07">7 februari 2016</time>

Kvinna nekades jobb på grund av sin hörselnedsättning

En hörselskadad kvinna uppger att hon nekades jobb i Älmhults kommun på grund av sin hörselskada. Nu har hon anmält kommunen för diskriminering.

En hörselskadad kvinna sökte arbete på ett flyktingboende i Älmhults kommun. Hon hade högskoleutbildning och tidigare erfarenhet av liknande arbete, och kallades därför till intervju. Men ett par veckor senare ringde den ansvarige chefen och meddelade att de inte kunde anställa kvinnan på grund av hennes hörselskada.

I sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) berättar kvinnan att chefen var irriterad över att hon inte berättat om sin hörselskada i ansökan eller på intervjun – det var referenspersonerna som nämnde hörselskadan. Själv tycker hon att det faktum att hon använder hörapparater inte skulle hindra henne i arbetet med att laga mat, hjälpa ungdomar med läxor och skjutsa dem.

Kände sig diskriminerad – anmälde (Smålänningen 2016-02-06)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.