Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-06-23">23 juni 2021</time>

Krokodiler kan ge svar på hur hörsel kan återskapas

Toppen på krokodils huvud, med ögat synligt, sticker upp ur stilla grönblank vattenyta.

Krokodiler behöver inte oroa sig för hörselnedsättning. Till skillnad från människor kan de återskapa sina döda hörselceller.
Kan krokodilerna ge oss nyckeln till att reparera skadad hörsel? Det vill forskaren och Stora Hörselpristagaren Helge Rask-Andersen nu ta reda på.

De allra flesta med hörselnedsättning har en så kallad sensorineural hörselnedsättning, som beror på att hårcellerna (sinnescellerna i innerörat) har skadats eller saknas.

I de flesta fall har hörselskadan uppstått i vuxen ålder, till följd av åldersförändringar eller buller, men det kan också vara en följd av sjukdom, läkemedel, olyckor med mera. men oavsett orsak kan det vara en mycket svår omställning att förlora hela eller delar av sin hörsel.

Nu ska professor Helge Rask-Andersen börja studera vilka faktorer som gör att krokodilernas hårceller nybildas på några veckor, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

– Om vi människor hade samma förmåga skulle vi inte behöva några hörapparater. Vi skulle inte få hörselnedsättning, säger Helge Rask-Andersen, som är senior professor i experimentell psykologi vid Uppsala Universitet.

Krokodilobduktion i Kolmården

Nyligen var han med vid en krokodilobduktion i Kolmårdens djurpark för att kunna närstudera krokodilers öron och hämta prover för vidare forskning.

Han hoppas kunna upptäcka hur krokodilerna kan bilda nya hårceller, medan människors hårceller är borta för alltid om de dör.

Banbrytande forskare

Helge Rask-Andersen är en av Sveriges mest framstående hörselforskare och belönades 2012 med Stora Hörselpriset, som delas ut av HRFs Hörselforskningsfonden vart fjärde år.

Han har gjort betydande insatser när det gäller utvecklingen av hörselimplantat och behandling av Menières sjukdom. Men han har också varit en banbrytare inom stamcellsforskning och sökandet efter möjligheter att återskapa förlorad hörsel. Krokodilernas förmåga att regenerera hårceller är ett outforskat område som har fascinerat honom i många år.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.