Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-06-23">23 juni 2021</time>

Krokodiler kan ge svar på hur hörsel kan återskapas

Toppen på krokodils huvud, med ögat synligt, sticker upp ur stilla grönblank vattenyta.

Krokodiler behöver inte oroa sig för hörselnedsättning. Till skillnad från människor kan de återskapa sina döda hörselceller.
Kan krokodilerna ge oss nyckeln till att reparera skadad hörsel? Det vill forskaren och Stora Hörselpristagaren Helge Rask-Andersen nu ta reda på.

De allra flesta med hörselnedsättning har en så kallad sensorineural hörselnedsättning, som beror på att hårcellerna (sinnescellerna i innerörat) har skadats eller saknas.

I de flesta fall har hörselskadan uppstått i vuxen ålder, till följd av åldersförändringar eller buller, men det kan också vara en följd av sjukdom, läkemedel, olyckor med mera. men oavsett orsak kan det vara en mycket svår omställning att förlora hela eller delar av sin hörsel.

Nu ska professor Helge Rask-Andersen börja studera vilka faktorer som gör att krokodilernas hårceller nybildas på några veckor, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

– Om vi människor hade samma förmåga skulle vi inte behöva några hörapparater. Vi skulle inte få hörselnedsättning, säger Helge Rask-Andersen, som är senior professor i experimentell psykologi vid Uppsala Universitet.

Krokodilobduktion i Kolmården

Nyligen var han med vid en krokodilobduktion i Kolmårdens djurpark för att kunna närstudera krokodilers öron och hämta prover för vidare forskning.

Han hoppas kunna upptäcka hur krokodilerna kan bilda nya hårceller, medan människors hårceller är borta för alltid om de dör.

Banbrytande forskare

Helge Rask-Andersen är en av Sveriges mest framstående hörselforskare och belönades 2012 med Stora Hörselpriset, som delas ut av HRFs Hörselforskningsfonden vart fjärde år.

Han har gjort betydande insatser när det gäller utvecklingen av hörselimplantat och behandling av Menières sjukdom. Men han har också varit en banbrytare inom stamcellsforskning och sökandet efter möjligheter att återskapa förlorad hörsel. Krokodilernas förmåga att regenerera hårceller är ett outforskat område som har fascinerat honom i många år.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.