Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-06-15">15 juni 2017</time>

Kritiserade hörselcheckarna blir kvar

Text med förslag om avskaffande av Fritt val.

På onsdagen beslutade landstingsfullmäktige i Stockholms län att behålla hörselcheckarna och det hårt kritiserade Fritt val-systemet inom hörselvården, efter en intensiv debatt där systemet beskrevs som ”korrupt”.

De senaste veckornas uppmärksamhet i media kring problemen inom ”Fritt val” i hörselvården och Hjälpmedelsutredningens ”sågning” av systemet med hörselcheckar satte fart på debatten inom landstingspolitiken. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting tog fasta på HRFs mångåriga kritik, och lade på onsdagen ett förslag om att ”uppdra åt hälso- och sjukvårdsnämnden att ta bort ”Fritt val av hjälpmedel” inom hörselvården.

Efter rapporter om bonussystem för audionomer och oetiska försäljningsmetoder fanns det bred politisk enighet om att något måste göras. Åsikterna var däremot mycket delade när det gällde vad som behövde göras. Oppositionen ville avskaffa systemet, medan den styrande Alliansen ville ”se över” systemet och utreda en revidering.

”Korrupt system”

”Du försvarar ett korrupt system”, sa landstingsoppositionsrådet Dag Larsson (S) till ansvariga landstingsrådet Anna Starbrink (L) i en intensiv debatt. ”Inger och Roland luras att köpa hörapparat för 16 000 kr. Alliansen har skapat ett system som tillåter detta”.

Han höll upp två nära nog identiska hörapparater i talarstolen: ”Silverfärgad hörapparat för 16 000 eller brunfärgad för 600 kr. I alliansens SLL så blir du pådyvlad den dyrare”.

Fick stöd av Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna fick stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men inte av Allianspartierna och Sverigedemokraterna. Men till slut beslutade fullmäktige att behålla ”Fritt val”, sedan Sverigedemokraterna valt att rösta med Alliansen. Röstsiffrorna i landstingsfullmäktige blev 67 för, 77 emot. Tre avstod.

I augusti träffar HRF Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting för att diskutera problemen inom Fritt val.


Tidigare, relaterade länkar

Hörselcheckar driver försäljning även i Skåne (HRF.se 2017-06-13)

”Häpnadsväckande respektlöst av Audikas vd” (HRF.se 2017-06-04)

Bonus uppmuntrar audionomer att sälja hörapparater (HRF.se 2017-06-03)

Pensionärer lockas köpa dyra hörselapparater – kritik mot bonussystem (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Inger och Roland fick betala 29.000 för nya hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Utredning: Patienter kan påverkas att betala för mycket för hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

Efter kritiken: Nu får Lennart, 81, pengarna tillbaka (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

Utredningen: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (HRF.se 2017-05-31)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.