Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-01-05">5 januari 2014</time>

Kommun krävs på 3,5 miljoner för att hörselskadad felaktigt placerades i särskolan

Elie Hachem kräver nu Falkenbergs kommun på cirka 3,5 miljoner kronor för att han felaktigt fick gå hela sin skolgång i särskola. Hans hörselskada misstogs för en utvecklingsstörning.
Skolinspektionen konstaterar att kommunens utredning var mycket bristfällig, och det är vanligt runt om i landet.

I slutet på 1990-talet placerade Falkenbergs kommun en elev i särskolan på felaktiga grunder. Den då 7-årige Elie Hachem bedömdes vara utvecklingsstörd, eftersom han fick låga resultat i deras utredning. I själva verket hade Elie en hörselnedsättning.

Elie placerades i särskola, och trots att han opererades för hörselskadan var han kvar i särskolan ända till studenten. Först 2011 gjordes en ny psykologisk utredning av Elie, och den slog fast att han inte har en utvecklingsstörning.

I dag är Elie 24 år och nu har han beslutat sig för att kräva kommunen på flera miljoner kronor (reportage från SVT Nyheter) som kompensation för sina förlorade skolår. OBS: Summan som uppges i reportaget, drygt 4 miljoner, ska vara 3,5 miljoner, enligt Hallands Nyheter.

Skolinspektionens genomgång av Falkenbergs kommuns utredning visar på stora brister. Och myndigheten berättar att i en granskning av 1 000 fall runt om i landet var hela 96 procent av kommunernas utredningar är bristfälliga.

– Det är helt klart ett problemområde där kommunerna har svårigheter att göra fullgoda utredningsunderlag, säger Fredric Tolli, jurist på Skolinspektionen, till SVT Nyheter.

Tidigare artiklar om Elie Hachem:

Hallands Nyheter (11 maj 2012/12 november 2013)
Aftonbladet (14 november 2013)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.