Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-01-05">5 januari 2014</time>

Kommun krävs på 3,5 miljoner för att hörselskadad felaktigt placerades i särskolan

Elie Hachem kräver nu Falkenbergs kommun på cirka 3,5 miljoner kronor för att han felaktigt fick gå hela sin skolgång i särskola. Hans hörselskada misstogs för en utvecklingsstörning.
Skolinspektionen konstaterar att kommunens utredning var mycket bristfällig, och det är vanligt runt om i landet.

I slutet på 1990-talet placerade Falkenbergs kommun en elev i särskolan på felaktiga grunder. Den då 7-årige Elie Hachem bedömdes vara utvecklingsstörd, eftersom han fick låga resultat i deras utredning. I själva verket hade Elie en hörselnedsättning.

Elie placerades i särskola, och trots att han opererades för hörselskadan var han kvar i särskolan ända till studenten. Först 2011 gjordes en ny psykologisk utredning av Elie, och den slog fast att han inte har en utvecklingsstörning.

I dag är Elie 24 år och nu har han beslutat sig för att kräva kommunen på flera miljoner kronor (reportage från SVT Nyheter) som kompensation för sina förlorade skolår. OBS: Summan som uppges i reportaget, drygt 4 miljoner, ska vara 3,5 miljoner, enligt Hallands Nyheter.

Skolinspektionens genomgång av Falkenbergs kommuns utredning visar på stora brister. Och myndigheten berättar att i en granskning av 1 000 fall runt om i landet var hela 96 procent av kommunernas utredningar är bristfälliga.

– Det är helt klart ett problemområde där kommunerna har svårigheter att göra fullgoda utredningsunderlag, säger Fredric Tolli, jurist på Skolinspektionen, till SVT Nyheter.

Tidigare artiklar om Elie Hachem:

Hallands Nyheter (11 maj 2012/12 november 2013)
Aftonbladet (14 november 2013)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.