Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-08-18">18 augusti 2017</time>

Snart möjligt att ladda hörapparatbatterierna

Snart kan det bli möjligt att ladda hörapparatbatterierna. Forskare har upptäckt hur zinkluftbatterier kan göras uppladdningsbara på ett betydligt billigare sätt.

Hittills har uppladdningsbara zinkluftbatterier varit dyra att tillverka, eftersom det har krävts dyra elektrokatalysatorer av ädelmetaller, som platina och iridiumoxid. Men nu har forskare i Australien och Singapore presenterat en ny tillverkningsmetod, som är betydligt mer kostnadseffektiv.

Högpresterande och billigt

– Med vår metod tillverkas en familj av nya högpresterande och billiga katalysatorer, säger professor Yuan Chen i ett pressmeddelande.

Vid försök tappade batterierna mindre än tio procent av sin kapacitet efter 60 laddcykler.

Använder metalloxider

Zinkluftbatteriets anod består av zink, medan katoden är syre från luften. Uppladdning försvåras eftersom batteriet saknar elektrokatalysatorer som kan generera syre vid uppladdning samt minska mängden syre vid urladdning, förklarar tidningen Ny Teknik. Den nya metoden, som nyligen presenterades i tidskriften Advanced Materials, innebär att katalysatorer istället tillverkas av metalloxider från vanliga ämnen som järn, kobolt och nickel.

Många fördelar med zinkluft

Zinkluftbatterier, som i dag används främst i hörapparater, har många fördelar jämfört med litiumjonbatterier. De är säkrare, mer miljövänliga och kan lagra betydligt mer energi. De är dessutom billigare att producera.

Länkar

Så kan zinkluftbatterier laddas (Ny Teknik 2017-08-17)

 

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Fotografering är pristagaren Carolas bästa hörselterapi
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-01">1 juni 2023</time>

  Fotografering är pristagaren Carolas bästa hörselterapi

  När problemen med hörseln var som svårast hittade Carola Hedmark tröst i att med en kamera fånga små detaljer i naturen. Is blev hennes främsta motiv och hennes bilder resulterade i en utställning som visats på gallerier, bibliotek, kulturhus och museum.

 • Pristagaren Kaj når ut till unga hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-01">1 juni 2023</time>

  Pristagaren Kaj når ut till unga hörselskadade

  Kaj Hagstedt är mellanstadielärare och författare. Han får Jan-Peter Strömgrens kulturpris för ungdomsromanen Inte min tystnad, som handlar om en 13-årig hörselskadad flicka.