Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-08-18">18 augusti 2017</time>

Snart möjligt att ladda hörapparatbatterierna

Snart kan det bli möjligt att ladda hörapparatbatterierna. Forskare har upptäckt hur zinkluftbatterier kan göras uppladdningsbara på ett betydligt billigare sätt.

Hittills har uppladdningsbara zinkluftbatterier varit dyra att tillverka, eftersom det har krävts dyra elektrokatalysatorer av ädelmetaller, som platina och iridiumoxid. Men nu har forskare i Australien och Singapore presenterat en ny tillverkningsmetod, som är betydligt mer kostnadseffektiv.

Högpresterande och billigt

– Med vår metod tillverkas en familj av nya högpresterande och billiga katalysatorer, säger professor Yuan Chen i ett pressmeddelande.

Vid försök tappade batterierna mindre än tio procent av sin kapacitet efter 60 laddcykler.

Använder metalloxider

Zinkluftbatteriets anod består av zink, medan katoden är syre från luften. Uppladdning försvåras eftersom batteriet saknar elektrokatalysatorer som kan generera syre vid uppladdning samt minska mängden syre vid urladdning, förklarar tidningen Ny Teknik. Den nya metoden, som nyligen presenterades i tidskriften Advanced Materials, innebär att katalysatorer istället tillverkas av metalloxider från vanliga ämnen som järn, kobolt och nickel.

Många fördelar med zinkluft

Zinkluftbatterier, som i dag används främst i hörapparater, har många fördelar jämfört med litiumjonbatterier. De är säkrare, mer miljövänliga och kan lagra betydligt mer energi. De är dessutom billigare att producera.

Länkar

Så kan zinkluftbatterier laddas (Ny Teknik 2017-08-17)

 

Relaterade nyheter

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."

 • Besviken på tillgängligheten i Almedalen
  Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

  Besviken på tillgängligheten i Almedalen

  Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken. Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.