Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-08-18">18 augusti 2017</time>

Snart möjligt att ladda hörapparatbatterierna

Snart kan det bli möjligt att ladda hörapparatbatterierna. Forskare har upptäckt hur zinkluftbatterier kan göras uppladdningsbara på ett betydligt billigare sätt.

Hittills har uppladdningsbara zinkluftbatterier varit dyra att tillverka, eftersom det har krävts dyra elektrokatalysatorer av ädelmetaller, som platina och iridiumoxid. Men nu har forskare i Australien och Singapore presenterat en ny tillverkningsmetod, som är betydligt mer kostnadseffektiv.

Högpresterande och billigt

– Med vår metod tillverkas en familj av nya högpresterande och billiga katalysatorer, säger professor Yuan Chen i ett pressmeddelande.

Vid försök tappade batterierna mindre än tio procent av sin kapacitet efter 60 laddcykler.

Använder metalloxider

Zinkluftbatteriets anod består av zink, medan katoden är syre från luften. Uppladdning försvåras eftersom batteriet saknar elektrokatalysatorer som kan generera syre vid uppladdning samt minska mängden syre vid urladdning, förklarar tidningen Ny Teknik. Den nya metoden, som nyligen presenterades i tidskriften Advanced Materials, innebär att katalysatorer istället tillverkas av metalloxider från vanliga ämnen som järn, kobolt och nickel.

Många fördelar med zinkluft

Zinkluftbatterier, som i dag används främst i hörapparater, har många fördelar jämfört med litiumjonbatterier. De är säkrare, mer miljövänliga och kan lagra betydligt mer energi. De är dessutom billigare att producera.

Länkar

Så kan zinkluftbatterier laddas (Ny Teknik 2017-08-17)

 

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris

  Den 14 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Årets pristagare var Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller! Missade du prisutdelningen? Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-10">10 juni 2022</time>

  Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade

  Tack vare generösa gåvor har Hörselskadades Riksförbund (HRF) kunnat skicka lådor med tusentals hörapparatbatterier till hörselskadade på flykt i och från krigets Ukraina. Ett stöd som gör konkret skillnad i en mycket svår tid.

 • Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-08">8 juni 2022</time>

  Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?

  Jan-Peter Strömgrens Kulturfond instiftades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) efter kongressen 2016, som tack för insatser som HRFs förbundsordförande under 16 år, 2000–2016. Fonden delar ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Ett årligt pris till hörselskadade personer som...