Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-08-18">18 augusti 2017</time>

Snart möjligt att ladda hörapparatbatterierna

Snart kan det bli möjligt att ladda hörapparatbatterierna. Forskare har upptäckt hur zinkluftbatterier kan göras uppladdningsbara på ett betydligt billigare sätt.

Hittills har uppladdningsbara zinkluftbatterier varit dyra att tillverka, eftersom det har krävts dyra elektrokatalysatorer av ädelmetaller, som platina och iridiumoxid. Men nu har forskare i Australien och Singapore presenterat en ny tillverkningsmetod, som är betydligt mer kostnadseffektiv.

Högpresterande och billigt

– Med vår metod tillverkas en familj av nya högpresterande och billiga katalysatorer, säger professor Yuan Chen i ett pressmeddelande.

Vid försök tappade batterierna mindre än tio procent av sin kapacitet efter 60 laddcykler.

Använder metalloxider

Zinkluftbatteriets anod består av zink, medan katoden är syre från luften. Uppladdning försvåras eftersom batteriet saknar elektrokatalysatorer som kan generera syre vid uppladdning samt minska mängden syre vid urladdning, förklarar tidningen Ny Teknik. Den nya metoden, som nyligen presenterades i tidskriften Advanced Materials, innebär att katalysatorer istället tillverkas av metalloxider från vanliga ämnen som järn, kobolt och nickel.

Många fördelar med zinkluft

Zinkluftbatterier, som i dag används främst i hörapparater, har många fördelar jämfört med litiumjonbatterier. De är säkrare, mer miljövänliga och kan lagra betydligt mer energi. De är dessutom billigare att producera.

Länkar

Så kan zinkluftbatterier laddas (Ny Teknik 2017-08-17)

 

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.