Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-08-18">18 augusti 2017</time>

Snart möjligt att ladda hörapparatbatterierna

Snart kan det bli möjligt att ladda hörapparatbatterierna. Forskare har upptäckt hur zinkluftbatterier kan göras uppladdningsbara på ett betydligt billigare sätt.

Hittills har uppladdningsbara zinkluftbatterier varit dyra att tillverka, eftersom det har krävts dyra elektrokatalysatorer av ädelmetaller, som platina och iridiumoxid. Men nu har forskare i Australien och Singapore presenterat en ny tillverkningsmetod, som är betydligt mer kostnadseffektiv.

Högpresterande och billigt

– Med vår metod tillverkas en familj av nya högpresterande och billiga katalysatorer, säger professor Yuan Chen i ett pressmeddelande.

Vid försök tappade batterierna mindre än tio procent av sin kapacitet efter 60 laddcykler.

Använder metalloxider

Zinkluftbatteriets anod består av zink, medan katoden är syre från luften. Uppladdning försvåras eftersom batteriet saknar elektrokatalysatorer som kan generera syre vid uppladdning samt minska mängden syre vid urladdning, förklarar tidningen Ny Teknik. Den nya metoden, som nyligen presenterades i tidskriften Advanced Materials, innebär att katalysatorer istället tillverkas av metalloxider från vanliga ämnen som järn, kobolt och nickel.

Många fördelar med zinkluft

Zinkluftbatterier, som i dag används främst i hörapparater, har många fördelar jämfört med litiumjonbatterier. De är säkrare, mer miljövänliga och kan lagra betydligt mer energi. De är dessutom billigare att producera.

Länkar

Så kan zinkluftbatterier laddas (Ny Teknik 2017-08-17)

 

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.