Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-01-11">11 januari 2018</time>

Ida blev plötsligt döv – kom till insikt på en topp i Nepal

Kvinnas huvud i profil, som har ett cochleaimplmantat.

Plötsligt blev Ida Bäckström döv. Först på ena örat, sedan på det andra.
Nu kommer boken ”Vad sa du?”, där hon berättar om sin resa – från paniken över att förlora hörseln till ett nytt självförtroende. En resa som gick via en bergstopp i Himalaya och HRFs diskussionsgrupper på Facebook.

Ida var 23 år och jobbade som frisör i Umeå när hon plötsligt en morgon vaknade och upptäckte att hon inte kunde höra på ena örat:
– Jag tänkte att jag var förkyld. Eller kanske var det en vaxpropp? berättar hon i tidningen Allers.

Men hörseln kom inte tillbaka. Och tre år senare försvann hörseln på det andra örat också. Då fick Ida panik:
– Allt svartnade för mig. Från början kunde jag i alla fall höra högljutt skrammel, men efter en dag kunde jag inte ens höra min egen röst, hur högt jag än försökte skrika! Det är en fruktansvärd upplevelse, en skräck som är svår att beskriva.

Kommer utan förvarning

Plötslig hörselnedsättning (”sudden deafness”) drabbar ungefär 500-2 000 personer per år. Hörselnedsättningen kommer utan förvarning och utvecklas snabbt, inom loppet av timmar eller dagar. Ofta återkommer hörseln av sig själv, men det är inte säkert. Därför är det viktigt att snabbt komma till läkare för kortisonbehandling, som kan hjälpa till att återställa hörseln. Men Ibland blir hörselnedsättningen permanent.

Så var det för Ida. Hon fick cochleaimplantat fyra månader efter att hon blivit döv på ett öra. I våras fick hon sitt andra implantat.

– Det var en resa det också, att lära sig höra med implantat. Men samtidigt var jag otroligt tacksam. Det var en trygghet att kunna höra med det, berättar hon i tidningen Expressen.

Ny bok i nästa vecka

Nu har Ida skrivit en bok om sina upplevelser: ”Vad sa du?”. Den kommer ut om en vecka, den 19 januari. Inför det gör hon flera intervjuer och medverkar bland annat i TV4s Nyhetsmorgon dagen före.

I boken berättar Ida om sin egen vändpunkt. Den kom i Himalaya:
– När jag stod där på toppen Khala Phattar kände jag att livet kunde bli bra, och att det är upp till mig att skaffa mig det liv jag vill. Jag kan klara av det, även om jag hör lite dåligt.

Träffar andra i HRFs CI-grupp

Med boken vill Ida inge hopp och framtidstro till andra som förlorat hörseln. Själv saknade hon länge det stödet och hade inte i kontakt med någon i sin egen ålder med hörselnedsättning eller CI – tills hon upptäckte HRFs Facebook-grupp ”HRF: Cochlea-implantat”, för ungefär ett år sedan:

– Det är ett jättefint forum. Där kan jag få information, råd och stöd. Där kan jag möta andra som varit med om liknande saker som jag själv, som delar med sig av sina historier och erfarenheter.

Länkar

Ida, 30, blev plötsligt helt döv: ”Panikslagen” (Expressen 2018-01-09)

Ida: Jag blev döv över en natt (Allers 2017-10-27)  

Om plötslig hörselnedsättning (HRFs Hörsellinjen.se)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.