Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-04-02">2 april 2020</time>

HRF: Viktigt att hörselskadade registrerar sig för SMS112

Sms-meddelande om andningssvårigheter.

Nu uppmanar HRF alla hörselskadade, och särskilt riskgrupper, att registrera sitt mobilnummer för tjänsten SMS112. På så sätt blir det möjligt att sms:a till SOS Alarm vid en nödsituation, till exempel för att tillkalla ambulans.

Den som har en hörselnedsättning kan ha svårt att ringa till SOS Alarm. I många år drev HRF därför kravet att det skulle bli möjligt att skicka sms till nödnumret 112.

Och till slut blev det verklighet; i dag kan hörselskadade sms:a till SOS Alarm.

Men det finns en hake: Det räcker inte med att ha en hörselskada för att använda tjänsten. Det gäller också att förregistrera sitt mobilnummer hos SOS Alarm.

Ta det säkra för det osäkra

Just nu, då många blir sjuka i covid-19, är det särskilt viktigt att hörselskadade kommer ihåg att förregistrera sitt nummer, påminner HRF.

Registreringen kan ta några dagar, därför gäller det att ta det säkra för det osäkra och registrera sitt mobilnummer innan en akut situation uppstår. Och innan hosta och feber övergår i andningssvårigheter .

Vill slopa förregistrering

Tjänsten SMS 112 har funnits sedan 2012 och är mycket viktig. Men kravet på förregistrering begränsar tillgängligheten, konstaterar HRF, som vill ha bort kravet på förregistrering. Istället för särlösningar för vissa grupper vill HRF se en lösning som innebär att alla kan larma via sms, oavsett hörsel och registrering.

Här registrerar du dig för SMS112

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.