Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-04-02">2 april 2020</time>

HRF: Viktigt att hörselskadade registrerar sig för SMS112

Sms-meddelande om andningssvårigheter.

Nu uppmanar HRF alla hörselskadade, och särskilt riskgrupper, att registrera sitt mobilnummer för tjänsten SMS112. På så sätt blir det möjligt att sms:a till SOS Alarm vid en nödsituation, till exempel för att tillkalla ambulans.

Den som har en hörselnedsättning kan ha svårt att ringa till SOS Alarm. I många år drev HRF därför kravet att det skulle bli möjligt att skicka sms till nödnumret 112.

Och till slut blev det verklighet; i dag kan hörselskadade sms:a till SOS Alarm.

Men det finns en hake: Det räcker inte med att ha en hörselskada för att använda tjänsten. Det gäller också att förregistrera sitt mobilnummer hos SOS Alarm.

Ta det säkra för det osäkra

Just nu, då många blir sjuka i covid-19, är det särskilt viktigt att hörselskadade kommer ihåg att förregistrera sitt nummer, påminner HRF.

Registreringen kan ta några dagar, därför gäller det att ta det säkra för det osäkra och registrera sitt mobilnummer innan en akut situation uppstår. Och innan hosta och feber övergår i andningssvårigheter .

Vill slopa förregistrering

Tjänsten SMS 112 har funnits sedan 2012 och är mycket viktig. Men kravet på förregistrering begränsar tillgängligheten, konstaterar HRF, som vill ha bort kravet på förregistrering. Istället för särlösningar för vissa grupper vill HRF se en lösning som innebär att alla kan larma via sms, oavsett hörsel och registrering.

Här registrerar du dig för SMS112

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris

  Den 14 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Årets pristagare var Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller! Missade du prisutdelningen? Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-10">10 juni 2022</time>

  Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade

  Tack vare generösa gåvor har Hörselskadades Riksförbund (HRF) kunnat skicka lådor med tusentals hörapparatbatterier till hörselskadade på flykt i och från krigets Ukraina. Ett stöd som gör konkret skillnad i en mycket svår tid.

 • Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-08">8 juni 2022</time>

  Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?

  Jan-Peter Strömgrens Kulturfond instiftades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) efter kongressen 2016, som tack för insatser som HRFs förbundsordförande under 16 år, 2000–2016. Fonden delar ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Ett årligt pris till hörselskadade personer som...