Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-04-02">2 april 2020</time>

HRF: Viktigt att hörselskadade registrerar sig för SMS112

Sms-meddelande om andningssvårigheter.

Nu uppmanar HRF alla hörselskadade, och särskilt riskgrupper, att registrera sitt mobilnummer för tjänsten SMS112. På så sätt blir det möjligt att sms:a till SOS Alarm vid en nödsituation, till exempel för att tillkalla ambulans.

Den som har en hörselnedsättning kan ha svårt att ringa till SOS Alarm. I många år drev HRF därför kravet att det skulle bli möjligt att skicka sms till nödnumret 112.

Och till slut blev det verklighet; i dag kan hörselskadade sms:a till SOS Alarm.

Men det finns en hake: Det räcker inte med att ha en hörselskada för att använda tjänsten. Det gäller också att förregistrera sitt mobilnummer hos SOS Alarm.

Ta det säkra för det osäkra

Just nu, då många blir sjuka i covid-19, är det särskilt viktigt att hörselskadade kommer ihåg att förregistrera sitt nummer, påminner HRF.

Registreringen kan ta några dagar, därför gäller det att ta det säkra för det osäkra och registrera sitt mobilnummer innan en akut situation uppstår. Och innan hosta och feber övergår i andningssvårigheter .

Vill slopa förregistrering

Tjänsten SMS 112 har funnits sedan 2012 och är mycket viktig. Men kravet på förregistrering begränsar tillgängligheten, konstaterar HRF, som vill ha bort kravet på förregistrering. Istället för särlösningar för vissa grupper vill HRF se en lösning som innebär att alla kan larma via sms, oavsett hörsel och registrering.

Här registrerar du dig för SMS112

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.