Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2013-10-17">17 oktober 2013</time>

HRF: Hörselscreening av alla över 65 kan rädda liv

Erbjud alla över 65 år regelbundna hörselkontroller. Det föreslår Hörsel­skadades Riksförbund (HRF) i dag, under den pågående Hörselveckan.
– Hörselproblem som inte åtgärdas i tid kan leda till allvarlig ohälsa, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande.

Det finns ungefär 1,4 miljoner hörselskadade i Sverige. Närmare hälften är över 65 år, och många har inte sökt hjälp för sina hörselproblem.
Samtidigt visar en ny forskningsstudie från Island att användning av hörapparater leder till signifikant längre livslängd hos äldre män med hörselnedsättning.

– Hörselscreening av alla över 65 och hörselvård för de som behöver skulle löna sig för både individ och samhälle, säger Jan-Peter Strömgren.
– Att fånga upp de som behöver hörselvård i tid skulle vara ett effektivt sätt att minska ohälsan bland äldre. Det kan vi se på den forskning som finns.

Många äldre med hörselnedsättning drabbas av social isolering när hörseln blir sämre. När det blir svårt att hänga med i samtal är det vanligt att börja avstå från möten, middagar och annat umgänge, för att slippa känna sig utanför och undvika jobbiga missförstånd.
Sådan ”kommunika­tions­undernäring” kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Flera forskningsstudier visar att det finns ett samband mellan hörselnedsättning och utvecklingen av demenssjukdomar. Det är också väl känt att isolering kan leda depression och sämre allmänhälsa.

Nu pågår Hörselveckan i hela landet

Just nu pågår Hörselveckan, 14–20 oktober, med Hörselskadades Dag, lördagen den 19 oktober. Då erbjuder HRF-föreningar information och gratis hörseltester runt om i landet. Kalendarium finns på www.hrf.se/horselveckan2013
Under Hörselveckan uppmanar HRF allmänheten att testa hörseln på webben och med appen ”Hörseltestaren”. Läs mer på www.horseltest.se.

För mer information och tips om intervjupersoner:

Ingvild Falkenhaug, informationschef, tel: 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm
  Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

  Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

  På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
  – Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...