Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2013-10-17">17 oktober 2013</time>

HRF: Hörselscreening av alla över 65 kan rädda liv

Erbjud alla över 65 år regelbundna hörselkontroller. Det föreslår Hörsel­skadades Riksförbund (HRF) i dag, under den pågående Hörselveckan.
– Hörselproblem som inte åtgärdas i tid kan leda till allvarlig ohälsa, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande.

Det finns ungefär 1,4 miljoner hörselskadade i Sverige. Närmare hälften är över 65 år, och många har inte sökt hjälp för sina hörselproblem.
Samtidigt visar en ny forskningsstudie från Island att användning av hörapparater leder till signifikant längre livslängd hos äldre män med hörselnedsättning.

– Hörselscreening av alla över 65 och hörselvård för de som behöver skulle löna sig för både individ och samhälle, säger Jan-Peter Strömgren.
– Att fånga upp de som behöver hörselvård i tid skulle vara ett effektivt sätt att minska ohälsan bland äldre. Det kan vi se på den forskning som finns.

Många äldre med hörselnedsättning drabbas av social isolering när hörseln blir sämre. När det blir svårt att hänga med i samtal är det vanligt att börja avstå från möten, middagar och annat umgänge, för att slippa känna sig utanför och undvika jobbiga missförstånd.
Sådan ”kommunika­tions­undernäring” kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Flera forskningsstudier visar att det finns ett samband mellan hörselnedsättning och utvecklingen av demenssjukdomar. Det är också väl känt att isolering kan leda depression och sämre allmänhälsa.

Nu pågår Hörselveckan i hela landet

Just nu pågår Hörselveckan, 14–20 oktober, med Hörselskadades Dag, lördagen den 19 oktober. Då erbjuder HRF-föreningar information och gratis hörseltester runt om i landet. Kalendarium finns på www.hrf.se/horselveckan2013
Under Hörselveckan uppmanar HRF allmänheten att testa hörseln på webben och med appen ”Hörseltestaren”. Läs mer på www.horseltest.se.

För mer information och tips om intervjupersoner:

Ingvild Falkenhaug, informationschef, tel: 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.