Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-05-25">25 maj 2021</time>

HRF tar ”guld” i Anseendeindex även i år

Guldmedalj med texten Högt anseende 2021

Även i år ligger Hörselskadades Riksförbund på toppnivå i Kantar Sifos Anseendeindex för organisationer. Det avslöjades på tisdagen.
Precis som förra året är HRF en av de organisationer som har högst anseende bland allmänheten.

Topp 10 i Kantar Sifos Anseendeindex 2021

 1. Friluftsfrämjandet
 2. Astma- och allergiförbundet
 3. Naturskyddsföreningen
 4. Synskadades Riksförbund
 5. Reumatikerförbundet
 6. Sveriges Ingenjörer
 7. Hörselskadades Riksförbund (HRF)
 8. PRO
 9. Riksidrottsförbundet
 10. LRF

På tisdagen släppte Kantar Sifo resultatet av Anseendeindex organisationer 2021, en undersökning som mäter allmänhetens tilltro till och intryck av 35 olika intresseorganisationer. Det bygger också på uppfattad kvalitet av organisationens tjänster och erbjudande och hur framgångsrik organisationen uppfattas vara.

Och det blev en glad nyhet: HRF ligger kvar på toppnivå, bland sju organisationer som har över 50 poäng och därmed tar hem Kantar Sifos guldmedalj för ”Högt anseende”.

”Mycket imponerande”

Att HRF ligger över den magiska gränsen 50 är ett mycket imponerande resultat, enligt undersökningsinstitutet till HRF.

Med 50 poäng ligger HRF lite lägre än fjolårets 55 poäng, men skillnaden ligger inom felmarginalen. Årets indexnivå är i paritet med fjol, enligt Kantar Sifo.

”Fantastiskt styrkebesked”

– Vi kan vara otroligt stolta över detta! Allmänhetens förtroende för HRF är orubbat, även efter detta tuffa år. Vilket fantastiskt styrkebesked! säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

– Faktum är att många hörselskadade har upplevt stor utsatthet under det gångna året och har vänt sig till HRF för att få råd, stöd och en drivande kraft på sin sida. Ja, vi har gjort riktig skillnad i människors vardag.

Kända från media

Tilliten till HRF är hög. Det positiva intrycket har till stor del samband med nyheter i media. Två av fem minns HRF från nyhetsflödet – bland dessa har 71 procent en positiv minnesbild, visar undersökningen.

Nästan varannan känner till Hörselskadades Riksförbund till namnet. Enligt Kantar Sifo bidrar namnet till det höga anseendet, eftersom det bidrar till tydlighet och berättar vilka HRF är.

 

”Enklare att bli lyssnad till”

Ett gott anseende ger goda förutsättningar för framgång, förklarar Johan Orbe på Kantar Sifo:

– Ett gott anseende ger höga frihetsgrader och goda förutsättningar att över tid både vara framgångsrik i sin verksamhet och skapa stolthet i organisationen. Men mer än så, ett gott anseende ger också fördelar i kontakter med de viktigaste intressenterna, om det så är potentiella medarbetare, medlemmar, politiker, uppdragsgivare, partners eller journalister. Det är helt enkelt lättare att bli lyssnad till.

Om Anseendeindex 2021

Anseendeindex 2021 bygger på enkäter till totalt 18 436 personer i åldern 18-79 år (Sifo-panelen). Intervjuerna genomfördes i april.

Standardiserade frågor gör det möjligt att se utveckling över tid. HRF har varit med i undersökningen under fyra år och har under den tiden legat i topp tio.

Vilket poängresultat en organisation får bygger på en sammanvägning av en mängd olika faktorer. Bland annat trovärdighet i media, hur organisationen bidrar till och påverkar samhällsutvecklingen, om den är nyskapande, framtidsinriktad och visar handlingskraft, om den driver viktiga och aktuella frågor och är duktig på opinionsbildning, om den är framgångsrik och lyckas med frågor som är viktiga för medlemmarna och om det är en en organisation som de svarande gillar och respekterar.

Tidigare artiklar om Anseendeindex

Toppbetyg för HRF i Kantar Sifos Anseendeindex 2020 (HRF.se 2020-05-29)

HRF på tredje plats i Anseendeindex 2019 (HRF.se 2019-05-07)

HRF har högt anseende bland allmänheten, enligt Kantar Sifo (HRF.se 2018-06-01)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.