Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-01-29">29 januari 2019</time>

Hörselvården i Västerbotten lyckades kapa köerna

hörapparat sätts på kvinna med mörkt hår

För två år sedan hade Västerbotten över 18 månaders väntetid till hörapparatutprovning. Det var en av de längsta köerna i landet.
Men nu är läget ett helt annat. Tack vare nyrekryteringar och effektivare planering klarar hörselvården vårdgarantin på tre månader. Och både personal och patienter är lättade.

 

De senaste åren har hörselvården i Västerbotten varit hett omdebatterad. Den ena dystra rubriken efter den andra har berättat om orimligt långa köer och hörselskadade som drabbats hårt.

Orsaken var framför allt svårigheter att rekrytera audionomer. Verksamhetsansvariga sökte med ljus och lykta, men lyckades inte få tag i den personal som behövdes. De hade även problem med att köpa in utprovningar av privata aktörer – ingen nappade.

Rekryteringar och effektivisering

Men till slut lossnade det. Västerbottens nya hörselvårdschef lyckades rekrytera fyra nya audionomer och en hörseltekniker. Samtidigt såg de över schemaläggningen, effektiviserade tidsbokningarna och utvecklade samarbetet inom länet.

Det gav resultat. Köerna minskade snabbat och väntetiden är i dag kortare än tre månader, vilket innebär att Västerbotten nu klarar vårdgarantin.

Köerna blev valfråga

Ett annat län som har haft stora problem med köer inom hörselvården är Kalmar län. Precis som i Västerbotten har problemet där varit vakanta tjänster och svårigheter att rekrytera. Och i båda regionerna blev köerna en valfråga, med förslag på vårdval som en lösning på köproblemen.

I Västerbotten tycks inte vårdval bli aktuellt. Men i Kalmar län har den styrande majoriteten för avsikt att införa vårdval, något som HRF har varnat för.

– Politikerna lurar sig själva om de tror att vårdval är en bra lösning på köproblemet. I själva verket sätter det vårdkvaliteten på spel, sa HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, i höstas.

Framför allt pekar HRF på det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på omfattande patientenkäter. Det visar att införandet av vårdval har påverkat vårdkvaliteten och gör att hörapparatutprovningarna får signifikant sämre betyg av patienterna.

Länkar

Hörcentralen har kapat vårdkön med 15 månader (SVT Västerbotten 2019-01-30)

Vårdval kan rasera hörselvården i Kalmar län, varnar HRF (HRF.se 2018-10-17)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.