Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-01-29">29 januari 2019</time>

Hörselvården i Västerbotten lyckades kapa köerna

hörapparat sätts på kvinna med mörkt hår

För två år sedan hade Västerbotten över 18 månaders väntetid till hörapparatutprovning. Det var en av de längsta köerna i landet.
Men nu är läget ett helt annat. Tack vare nyrekryteringar och effektivare planering klarar hörselvården vårdgarantin på tre månader. Och både personal och patienter är lättade.

 

De senaste åren har hörselvården i Västerbotten varit hett omdebatterad. Den ena dystra rubriken efter den andra har berättat om orimligt långa köer och hörselskadade som drabbats hårt.

Orsaken var framför allt svårigheter att rekrytera audionomer. Verksamhetsansvariga sökte med ljus och lykta, men lyckades inte få tag i den personal som behövdes. De hade även problem med att köpa in utprovningar av privata aktörer – ingen nappade.

Rekryteringar och effektivisering

Men till slut lossnade det. Västerbottens nya hörselvårdschef lyckades rekrytera fyra nya audionomer och en hörseltekniker. Samtidigt såg de över schemaläggningen, effektiviserade tidsbokningarna och utvecklade samarbetet inom länet.

Det gav resultat. Köerna minskade snabbat och väntetiden är i dag kortare än tre månader, vilket innebär att Västerbotten nu klarar vårdgarantin.

Köerna blev valfråga

Ett annat län som har haft stora problem med köer inom hörselvården är Kalmar län. Precis som i Västerbotten har problemet där varit vakanta tjänster och svårigheter att rekrytera. Och i båda regionerna blev köerna en valfråga, med förslag på vårdval som en lösning på köproblemen.

I Västerbotten tycks inte vårdval bli aktuellt. Men i Kalmar län har den styrande majoriteten för avsikt att införa vårdval, något som HRF har varnat för.

– Politikerna lurar sig själva om de tror att vårdval är en bra lösning på köproblemet. I själva verket sätter det vårdkvaliteten på spel, sa HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, i höstas.

Framför allt pekar HRF på det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på omfattande patientenkäter. Det visar att införandet av vårdval har påverkat vårdkvaliteten och gör att hörapparatutprovningarna får signifikant sämre betyg av patienterna.

Länkar

Hörcentralen har kapat vårdkön med 15 månader (SVT Västerbotten 2019-01-30)

Vårdval kan rasera hörselvården i Kalmar län, varnar HRF (HRF.se 2018-10-17)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.