Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-07-02">2 juli 2015</time>

Hörselsmarta HRFare syns, hörs och påverkar i Almedalen

HRF har gjort rejält avtryck i Almedalen i år. Efter de fyra första dagarna var resultatet ungefär 2 500 hörseltester, ”skrivtolkningsaktioner”, debattutspel om att ”Svensk politik hörs för dåligt” och massor av spännande samtal med politiker och andra nyckelpersoner.

HRFs monter i Almedalen
HRFs monter i Almedalen

”Bästa Almedalsveckan hittills för HRF”, det sa Eva Blomquist, HRFs vice ordförande, redan efter tre dagar. Och så långt ser hon verkligen ut att få rätt. HRF har lyckats nå såväl enskilda med hörselproblem som beslutsfattare och opinionsbildare. Vi har lyckats dra uppmärksamheten till oss både i det starka mediebruset och på plats i Visby.

Cirka 2 500 testade hörseln

Precis som förra året hade HRF en monter söndag-onsdag, där vi erbjöd hörseltest, hörselsmart rådgivning och information om var vi står i olika intressepolitiska frågor. HRF-stugan, som låg alldeles vid stranden i Visby, drog massor av besökare, allt från gotländska lantbrukare till mediekändisar från Stockholm. Totalt 2 500 personer kom in och testade hörseln med HRFs app ”Hörseltestaren”, och en stor del av tiden var det kö till teststationerna. Många av dem fick också tips och goda råd från HRFs hörselinformatörer om hörselvård, tillgänglighet, arbetsmiljö och mycket annat.

Många av dem som besökte stugan vandrade iväg med en lysande röd HRF-kasse över armen, med texten ”Jag är #hörselsmart” eller en knapp med texten ”Svensk politik hörs för dåligt”. På så sätt spreds HRFs budskap över hela Visby.

Genomslag i media

Vårt budskap har också spridits i olika medier. Dels i sociala medier, Twitter, Facebook och Instagram, där vi berättar, kommenterar, tipsar, tycker till och interagerar med en ström av inlägg. Dels i redaktionella medier, med radiointervjuer, bloggar och debattartiklar. I början på veckan gick HRFut med ett pressmeddelande om vikten av tillgänglighet i samhällsdebatten: ”Vi stängs ute från debatten i Almedalen” (länk nedan).

Skrivtolkningsaktioner i samarbete med UH

Även i år samarbetade HRF med Unga Hörselskadade (UH), som är på plats med ”Slingpatrullen”, för att undersöka hörseltillgängligheten i Almedalen. Denna gång genomförde vi även för första gången så kallade ”skrivtolkningsaktioner”, med skrivtolkar som hade tangentbordet som en ”låda på magen”. Ett gäng HRFare och UHare gav sig ut i centrala Visby för att lyssna på utfrågningar på olika mediescener och prata med olika utställare, med stöd av den mobila skrivtolkningen. Med skyltar som ”Skrivtolkning pågår!” och ”Allt som är värt att säga är värt att skrivtolka” väckte vi nyfikenhet bland förbipasserande, som ställde frågor och fotograferade.

Förbundsstyrelsen gav sig in i debatten

Parallellt med allt detta har HRFs förtroendevalda och sakkunniga ombudsmän besökt en mängd seminarier. Där har de samlat ny kunskap, gett sig in i debatten, kontrollerat tillgängligheten och knutit nya kontakter. Ledamöter ur förbundsstyrelsen gav sig in i debatten i flera viktiga frågor, bland annat när det gäller rätten till bra hörselvård utan dryga kostnader för den enskilde.


Länkar

”Vi stängs ute från debatten” (Pressmeddelande från HRF 2015-06-29)

En av sju under Almedalsveckan kan inte ta del av alla evenemang (Sveriges Radio P3 Nyheter 2015-06-30)

”Varför stänger ni ute oss hörselskadade?” (debattartikel på Nyheter24 2015-07-01)

Inkludera mera (Sveriges kommunikatörers blogg 2015-06-29)

Dagens spaning med Karin Adelsköld om HRFs hörseltest (svtplay.se 2015-06-30, 8 min och 15 sek in i programmet)

Intervju vid HRFs monter i Almedalen (Sveriges Radio P4 Gotland 2015-06-30. 2 tim och 34 min in i programmet)

Hörselskadade kämpar för tillgänglighet (SVT Nyheter Örebro 2015-07-02)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.