Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-06-13">13 juni 2017</time>

Hörselcheckar driver försäljning även i Skåne

Förstasidan Helsingsborgs Dagblad 13 juni 2017

”Jag är ju lite vaken, så det där gick jag inte på”. Det säger Gunnar Palmquist, i Billesholm i Skåne, som i Sydsvenskan berättar hur han uppmanades att betala 11 000 kronor för hörapparater vid en auktoriserad mottagning.
Inget nämndes om att han kunde få hörapparater från Region Skåne utan kostnad. Men Gunnar kollade upp det, och upptäckte att regionen har ett utmärkt, upphandlat sortiment, med lika bra och bättre hörapparater som de dyra han föreslogs.

Region Skåne har ett relativt nytt och erkänt bra hörapparatsortiment. Trots det visar regionens egen statistik att hela 94 procent av patienterna hos Audika (tidigare Audionomerna/Hörsam) i Skåne köpte hörapparater privat förra året, inom Fritt val-systemet, istället för ur Region Skånes upphandlade sortiment. Hos den andra stora kedjan i Skåne, AudioNova (tidigare Hörseltjänst/Din Hörsel), var motsvarande siffra under samma tid 9 procent. En häpnadsväckande skillnad.

Styr mot sitt eget hörapparatmärke

Detta beror inte på att de patienter som vänder sig till Audika har helt olika behov av hörapparater än de som vänder sig till AudioNova. Av allt att döma är förklaringen till den stora skillnaden är att Audika och AudioNova ägs av två stora hörapparatkoncerner. Mottagningarna styr helt enkelt patienterna mot det hörapparatmärke som deras ägarkoncern tillverkar och säljer.
Audika tjänar bäst på att sälja Oticon/Bernafon-apparater, och de finns knappt i Skånes sortiment. AudioNova vill gärna prova ut Phonak och andra apparater som tillverkas av ägarkoncernen Sonova, och dessa apparater är väl representerade i regionens upphandlade sortiment.

Rekommenderade apparater för 11 000

Det här visste inte Gunnar Palmquist i Billesholm. När han behövde byta hörapparater vände han sig till kedjan Audika, eftersom han såg att de var auktoriserade av regionen. Men de nämnde inte att han kunde få hörapparater från regionen, inom ramen för patientavgiften.
– De rekommenderade sin egen modell som skulle kosta 11 000 kronor och skulle gå att koppla ihop med mobiltelefonen, berättar han till tidningen Sydsvenskan.

Lika bra i regionens sortiment

Men han blev skeptisk. Det var mest ”säljande” argument och väldigt lite vårdsamtal, och det fick honom att undra. Därför googlade han runt och hittade Hörsellinjen. Där fick han veta att han kunde få hörapparater utan kostnad ur Region Skånes sortiment och att han kunde gå in och se sortimentet själv på 1177.se. Och det gjorde Gunnar:
– Där såg jag att regionen erbjöd tre olika fabrikat att välja mellan. Jag kunde se att en standardmodell av det fabrikat jag redan hade var lika bra som den för 11 000 kronor som de hade föreslagit, berättar Gunnar Palmquist.
– Och de jag valde går bland annat också att koppla ihop med mobiltelefonen, så det var ingen skillnad på funktioner.

Gunnar gick tillbaka till mottagningen och begärde att få prova ut hörapparater ur regionens sortiment, och de har han i dag. Men han tycker att det är mycket märkligt att Region Skåne vill ha ett sådant system där hörapparatföretagens försäljningsintressen styr vården.

Öppen med att de rekommenderar köp

Audikas vd, Eva Halén, tycker inte att det är konstigt att 94 procent av deras patienter köpa hörapparater ur det privata sortimentet, utanför den allmänna hälso- och sjukvården.
– Vi är måna om att presentera ett sortiment som är likvärdigt eller bättre än regionens upphandlade sortiment, säger hon.

Region Skåne har en broschyr om vad som gäller vid hörapparatutprovning och den måste delas ut till alla patienter, understryker regionens auktorisationskansli. Och varje patient ska skriva på en blankett om att de fått ta del av den. Men Gunnar är ändå säker på att han inte fick informationen vid sitt första besök på mottagningen.

Länkar

Han höll på att bli pålurad dyra hörapparater (Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad 2017-06-13)

Andel utprovningar med hörselcheck/rekvisition (”Fritt val”) i Region Skåne 2016, mottagning för mottagning (pdf)

Om HRFs syn på vårdval och hörselcheckar (HRF.se)

Tidigare, relaterade länkar

”Häpnadsväckande respektlöst av Audikas vd” (HRF.se 2017-06-04)

Bonus uppmuntrar audionomer att sälja hörapparater (HRF.se 2017-06-03)

Pensionärer lockas köpa dyra hörselapparater – kritik mot bonussystem (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Inger och Roland fick betala 29.000 för nya hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Utredning: Patienter kan påverkas att betala för mycket för hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

Efter kritiken: Nu får Lennart, 81, pengarna tillbaka (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

Utredningen: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (HRF.se 2017-05-31)


Provar ut 99 procent ägarkoncernens hörapparater

HRF har begärt ut de fakturor som mottagningskedjorna Audika och AudioNova skickade in till Stockholms läns landsting vid hörapparatutprovningar inom ”Fritt val” under perioden 2017-01-01-2017-04-30. Den visar att Audika provar ut till 99 procent hörapparater som tillverkas inom mottagningarnas ägarkoncern, William Demant Holding. AudioNova provar ut till 97 procent hörapparater som tillverkas inom mottagningarnas ägarkoncern, Sonova Holding. En motsvarande genomgång 2015 gav ungefär samma resultat.
Mottagningarna fakturerar för att få ut rekvisitionen (”hörselchecken”) på max 3 040 kr per hörapparat, inklusive moms, och anger då bland annat vilken hörapparat som provats ut samt rekvisitionsbeloppet exklusive moms.


Så kan ett ”priserbjudande” se ut

Ingen hörapparat kan ge ”naturlig ljuduppfattning”, oavsett hur bra eller dyr den här. Ändå utlovas det och andra överdrifter på de prisförslag som lämnas till patienter vid en del auktoriserade mottagningar. Här är ett exempel på ett missvisande prisförslag (pdf) som visar hur audionomen har argumenterat för att patienten kommer att höra bättre och nästan ”normalt” ju dyrare hörapparat hon köper. I själva verket kan en hörapparat som provas ut helt gratis i ett landsting kan kosta åtskilliga tusen på en privat mottagning. Detta exempel är från hösten 2015.


Rådgivning för dig som är hörselskadad/anhörig:

HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen svarar på frågor från dig som är hörselskadad/anhörig, både om hörselvård och andra frågor som rör hörsel. Du kan mejla våra rådgivare via ett formulär på www.hörsellinjen.se eller ring 0771-888000, vardagar kl 9-15 (vanlig samtalstaxa). Välkommen!

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.