Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-11-23">23 november 2017</time>

Hög hörselvårdsavgift i Gävleborg – ”en hälsorisk”

Hörselskadade i Gävleborg måste betala landets högsta hörapparatavgift: 1 500 kronor. Är det rimligt? Ja, säger regionrådet. Nej, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam:
– Höga hörselvårdsavgifter leder i förlängningen till ökade ohälsokostnader.

I nästan tio år har Gävleborg haft landets högsta utprovningsavgift. Hörselskadade måste betala 1 500 kronor för att prova ut en eller två hörapparater. Och vad värre är – avgiften omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Situationen är en helt annan för hörselskadade som bor i Västra Götaland eller Halland. De betalar istället 100 kronor per besök, inom högkostnadsskyddet.

”Orättvist”

– Det är ju orättvist, säger Karl-Göte Persson, vice ordförande i HRF-distriktet i Gävleborg, i ett nyhetsinslag i Radio P4 Gävleborg på torsdagen.

HRFs förbundsordförande håller med:
– Det finns ingen logik i att just hörselskadade ska betala stora summor för hälso- och sjukvård som de har rätt till. Hörselskadade ska inte behöva bli särbehandlade på det här viset i förhållande till andra patientgrupper, sa han i en intervju i Morgon i P4 Gävleborg (2:19:00 in i sändningen).

”Spar i det längsta”

Karl-Göte Persson och Anita Wickström, annan HRF-medlem i Ockelbo, tror att många drar sig för att skaffa hörapparat på grund av avgiften:
– Det är ju kostsamt särskilt som pensionär. Många spar i det längsta, säger Anita.

Men regionrådet Tommy Berger (S) tycker att avgiften är bra:
– Den känns ganska rimlig faktiskt när vi jämför oss med omvärlden och så. Det är några som har väldigt låga avgifter men flertalet har avgifter som ligger ungefär som vår, säger regionrådet till P4 Gävleborg.

Regionrådet räknar fel

Det påståendet stämmer emellertid inte med verkligheten. Det visar HRFs kartläggning av hörselvårdsavgifter, som presenteras i den nya rapporten ”Hörselskadade i siffror 2017”.

Det är bara två landsting som kommer i närheten av Gävleborgs utprovningsavgift för två hörapparater – Västmanland (700 kronor per hörapparat) och Kalmar län (1 200 kronor). Elva av landets 21 landsting/regioner har en utprovningsavgift på 600 kronor eller mindre – en del av dem har ingen utprovningsavgift alls.

Risk för ökad ohälsa

Höga hörselvårdsavgifter leder i förlängningen till ökade ohälsokostnader, förklarar Mattias Lundekvam i P4 Gävleborg:
– Alla studier visar att har man ingen fungerande kommunikation är risken enorm att drabbas av ökad ohälsa. Så det regionen egentligen gör med den här avgiften, det är att de skjuter över kostnaden någon annanstans i samhället.

Efterlyser nationella riktlinjer

Socialstyrelsen har i´en rapport konstaterat att det råder ojämlika avgifter för hjälpmedel i landet och att det inte är förenligt med syftet bakom de styrdokument och regler som landsting/regioner har att följa. Skillnaderna kan i praktiken innebära olika förutsättningar för användarna att få tillgång till förskrivna hjälpmedel, enligt Socialstyrelsen.

HRF anser att Socialstyrelsen bör ta fram nationella riktlinjer för hörselvård, för

Länkar

Hörselskadade i Gävleborg tvingas betala dyra belopp för hörapparater (Sveriges Radio P4 Gävleborg 2017-11-23)

Regionrådet Tommy Berger nöjd med 1500 kronor för att prova ut hörapparat (Sveriges Radio P4 Gävleborg 2017-11-23)

Morgon i P4 Gävleborg (Sveriges Radio P4 Gävleborg 2017-11-23)

HRFs rapport ”Hörselskadade i siffror 2017” (pdf)

Ojämlika avgifter för hörselskadade får kritik av Socialstyrelsen (HRF.se 2016-04-03)

 

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.