Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-05-04">4 maj 2017</time>

”Helt åt skogen” att elever måste ha hörselkåpor

Elever med hörselkäpor i klassrum.

När Östtegs skola i Umeå renoverades blev akustiken och ljudmiljön sämre. Sedan dess har eleverna använt hörselkåpor i klassrummet. Och så är det på många håll i landet, erfar HRF.
– Det är helt åt skogen och man skäms som politiker, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

Det har blivit allt vanligare att elever använder hörselkåpor i klassrummet – något som både Hörselskadades Riksförbund (HRF) och forskare har kritiserat. I dålig ljudmiljö blir det nämligen betydligt svårare att uppfatta vad som sägs, koncentrera sig och lära sig nya saker. Och det får stora konsekvenser för inlärningen.

Löste ljudproblem med hörselkåpor

Östtegs skola i Umeå har haft problem med ljudmiljön sedan 2015, då skolan byggdes om. Eleverna har det jobbigt med högljudd ventilation i kombination med försämrad akustik, som gör att skrapande stolar, röster med mera blir till störande buller, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Skolledningens lösning blev att erbjuda hörselkåpor till eleverna.

”Får en att skämmas”

– Det får en att skämmas som politiker. Det ska inte behöva vara så här. Våra elever och lärare förtjänar inte en sådan arbetsmiljö, säger Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå kommun, till SVT.

Precis som på många andra skolor i landet hävdar ansvariga att det är för att hjälpa ”känsliga” elever med koncentrationssvårigheter. I själva verket är problemet ofta dålig rumsakustik, som gör att helt vanliga ljud blir ett besvärande buller. Och då är det helt naturligt att eleverna inte får arbetsro, enligt experter.

Svårare att lära sig

Det finns ett klart samband mellan ljudmiljö och kunskapsinhämtning, visar flera forskningsstudier. När ljudmiljön är dålig går en stor del av arbetsminnet åt till att försöka uppfatta vad som sägs, vilket gör att det finns mindre ”utrymme” kvar till informationsbearbetning och problemlösning. Det är också vanligt med trötthet, koncentrationsproblem med mera. Särskilt hårt drabbas hörselskadade elever.

”Olycklig utveckling”

– Det är en olycklig utveckling vi ser, säger Fredrik Sjödin, lektor vid institutionen för psykologi på Umeå Universitet, till SVT.
– Jag kan förstå att om man har extra känsliga barn som behöver skärma av sig så är det en väg att gå, men det får inte ske på bekostnad av att man inte gör de andra sakerna först utan är en absolut nödlösning.

Han framhåller att skolans verksamhet har förändrats, och det påverkar ljudmiljön:
– Katederundervisning blir det mindre av. Det är mer rörlighet och livlighet i klassrummet och lärarna måste få upplägg för att kunna genomföra ett sådant pedagogiskt upplägg. Barnstorlekar, bemanning och lokalerna är viktigt för det.

Länkar

Hörselkåpor i skolan allt vanligare (SVT Nyheter Västerbotten 2017-05-02)

Forskaren om hörselkåpor i skolan: ”En olycklig utveckling” (SVT Nyheter Västerbotten 2017-05-02)

Ågren: ”Det här får en att skämmas som politiker” (SVT Nyheter Västerbotten 2017-05-03)

Skolor slarvar med hörmiljön, enligt Arbetsmiljöverket (HRF.se 2017-03-22)

Hörselskadade och fack påverkar för bättre skolmiljö (2017-03-18)

Därför är ljudmiljön avgörande i skolan (HRF.se 2017-01-24)

Smartare ljudmiljö = smartare skola (faktablad från Hörselskadades Riksförbund, HRF, 2017)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.