Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-12-20">20 december 2018</time>

Försäkringskassan ringer personer som inte hör

Kvinna med headset sitter framför dataskärm på Försäkringskassans Kundcenter.

Gång på gång envisades Försäkringskassan med att ringa till gravt hörselskadade Johanna Bogren. Följden blev att hon nu står utan sjukpenning. Det berättade radioprogrammet Plånboken i P1 på onsdagen.
– Beklämmande. Försäkringskassan måste verkligen se över sina rutiner, säger Andreas Stjärnström, intressepolitisk chef på Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Johanna Bogren fick felaktig och ofullständig information från Försäkringskassan, för att hon inte kunde ta telefonsamtal. Det stod henne dyrt. Trots att hon gjorde allt rätt blev det fel, och hon gick miste om sjukpenning, berättar Sveriges Radios Plånboken P1 (LÄS radioreportaget: Transkribering finns här).

Men trots att Försäkringskassan erkänner att det var deras agerande som berövade Johanna hennes sjukpenning, anser de sig inte ha möjlighet att rätta till felet.

Rätt att föra egen talan

Reportaget om Johanna visar bara ett fall i mängden. HRF kan konstatera att Försäkringskassans handläggare ringer till personer som de vet har svårt att höra i telefon. Frustrerande och diskriminerande, upplever många. En del drabbas också ekonomiskt. Som Johanna.

– Vi ser också att handläggare rekommenderar hörselskadade att ta hjälp av anhöriga, arbetskamrater att agera tolkar i kontakten med Försäkringskassan. Och det är inte okej! Hörselskadade har rätt att föra sin egen talan, sa Andreas Stjärnström till Plånboken.
– Man sätter den personliga integriteten på spel istället för att hitta enkla, praktiska lösningar, som ett alternativ till telefonkontakter.

Får kritik av HRF

Under flera år har HRF kritiserat Försäkringskassan för att de tar kontakt med hörselskadade per telefon, trots att de vet att den de kontaktar har en hörselnedsättning och har svårt att höra i telefon. Handläggare ringer till och med upp personer som är aktuella för handikappersättning på grund av sin hörselskada.

Så sent som för ett par veckor sedan tog HRF än en gång upp frågan vid ett möte med Försäkringskassan. De tog till sig kritiken, men några konkreta utfästelser om förändring gavs inte.

Och när Plånboken i P1 lyfte frågan på onsdagen, tackade Försäkringskassan nej till att möta Hörselskadades Riksförbund i radiostudion. De hänvisade till att de inte ville ”riskera att hamna i debatt med en intresseorganisation, för det ingår inte deras uppdrag”.En anmärkningsvärd kommentar, anser HRF.

Länkar

Hörselskadade Johanna nekades hjälpen hon behövde – nu är hon utan sjukpenning ( Plånboken i P1, Sveriges Radio 2018-12-19)

Plånboken i P1 LÄS hela reportaget! Transkribering av reportaget (Sveriges Radios Plånboken (pdf)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.