Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-12-20">20 december 2018</time>

Försäkringskassan ringer personer som inte hör

Kvinna med headset sitter framför dataskärm på Försäkringskassans Kundcenter.

Gång på gång envisades Försäkringskassan med att ringa till gravt hörselskadade Johanna Bogren. Följden blev att hon nu står utan sjukpenning. Det berättade radioprogrammet Plånboken i P1 på onsdagen.
– Beklämmande. Försäkringskassan måste verkligen se över sina rutiner, säger Andreas Stjärnström, intressepolitisk chef på Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Johanna Bogren fick felaktig och ofullständig information från Försäkringskassan, för att hon inte kunde ta telefonsamtal. Det stod henne dyrt. Trots att hon gjorde allt rätt blev det fel, och hon gick miste om sjukpenning, berättar Sveriges Radios Plånboken P1 (LÄS radioreportaget: Transkribering finns här).

Men trots att Försäkringskassan erkänner att det var deras agerande som berövade Johanna hennes sjukpenning, anser de sig inte ha möjlighet att rätta till felet.

Rätt att föra egen talan

Reportaget om Johanna visar bara ett fall i mängden. HRF kan konstatera att Försäkringskassans handläggare ringer till personer som de vet har svårt att höra i telefon. Frustrerande och diskriminerande, upplever många. En del drabbas också ekonomiskt. Som Johanna.

– Vi ser också att handläggare rekommenderar hörselskadade att ta hjälp av anhöriga, arbetskamrater att agera tolkar i kontakten med Försäkringskassan. Och det är inte okej! Hörselskadade har rätt att föra sin egen talan, sa Andreas Stjärnström till Plånboken.
– Man sätter den personliga integriteten på spel istället för att hitta enkla, praktiska lösningar, som ett alternativ till telefonkontakter.

Får kritik av HRF

Under flera år har HRF kritiserat Försäkringskassan för att de tar kontakt med hörselskadade per telefon, trots att de vet att den de kontaktar har en hörselnedsättning och har svårt att höra i telefon. Handläggare ringer till och med upp personer som är aktuella för handikappersättning på grund av sin hörselskada.

Så sent som för ett par veckor sedan tog HRF än en gång upp frågan vid ett möte med Försäkringskassan. De tog till sig kritiken, men några konkreta utfästelser om förändring gavs inte.

Och när Plånboken i P1 lyfte frågan på onsdagen, tackade Försäkringskassan nej till att möta Hörselskadades Riksförbund i radiostudion. De hänvisade till att de inte ville ”riskera att hamna i debatt med en intresseorganisation, för det ingår inte deras uppdrag”.En anmärkningsvärd kommentar, anser HRF.

Länkar

Hörselskadade Johanna nekades hjälpen hon behövde – nu är hon utan sjukpenning ( Plånboken i P1, Sveriges Radio 2018-12-19)

Plånboken i P1 LÄS hela reportaget! Transkribering av reportaget (Sveriges Radios Plånboken (pdf)

Relaterade nyheter

 • DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”
  Ulf Kristersson står framför publik .
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

  DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”

  Reformera tolktjänsten nu! Den uppmaningen riktar HRF och sex andra organisationer till den tillträdande regeringen på Altinget Debatt: "Det tog över tio år att komma till de tolktjänstförslag och den handlingsplan som nu ligger på bordet. Vi har inte råd att förlora en enda minut till. Nu är det bråttom att ge döva, hörselskadade och personer med dövblindhet en ärlig chans."

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."