Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-12-20">20 december 2018</time>

Försäkringskassan ringer personer som inte hör

Kvinna med headset sitter framför dataskärm på Försäkringskassans Kundcenter.

Gång på gång envisades Försäkringskassan med att ringa till gravt hörselskadade Johanna Bogren. Följden blev att hon nu står utan sjukpenning. Det berättade radioprogrammet Plånboken i P1 på onsdagen.
– Beklämmande. Försäkringskassan måste verkligen se över sina rutiner, säger Andreas Stjärnström, intressepolitisk chef på Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Johanna Bogren fick felaktig och ofullständig information från Försäkringskassan, för att hon inte kunde ta telefonsamtal. Det stod henne dyrt. Trots att hon gjorde allt rätt blev det fel, och hon gick miste om sjukpenning, berättar Sveriges Radios Plånboken P1 (LÄS radioreportaget: Transkribering finns här).

Men trots att Försäkringskassan erkänner att det var deras agerande som berövade Johanna hennes sjukpenning, anser de sig inte ha möjlighet att rätta till felet.

Rätt att föra egen talan

Reportaget om Johanna visar bara ett fall i mängden. HRF kan konstatera att Försäkringskassans handläggare ringer till personer som de vet har svårt att höra i telefon. Frustrerande och diskriminerande, upplever många. En del drabbas också ekonomiskt. Som Johanna.

– Vi ser också att handläggare rekommenderar hörselskadade att ta hjälp av anhöriga, arbetskamrater att agera tolkar i kontakten med Försäkringskassan. Och det är inte okej! Hörselskadade har rätt att föra sin egen talan, sa Andreas Stjärnström till Plånboken.
– Man sätter den personliga integriteten på spel istället för att hitta enkla, praktiska lösningar, som ett alternativ till telefonkontakter.

Får kritik av HRF

Under flera år har HRF kritiserat Försäkringskassan för att de tar kontakt med hörselskadade per telefon, trots att de vet att den de kontaktar har en hörselnedsättning och har svårt att höra i telefon. Handläggare ringer till och med upp personer som är aktuella för handikappersättning på grund av sin hörselskada.

Så sent som för ett par veckor sedan tog HRF än en gång upp frågan vid ett möte med Försäkringskassan. De tog till sig kritiken, men några konkreta utfästelser om förändring gavs inte.

Och när Plånboken i P1 lyfte frågan på onsdagen, tackade Försäkringskassan nej till att möta Hörselskadades Riksförbund i radiostudion. De hänvisade till att de inte ville ”riskera att hamna i debatt med en intresseorganisation, för det ingår inte deras uppdrag”.En anmärkningsvärd kommentar, anser HRF.

Länkar

Hörselskadade Johanna nekades hjälpen hon behövde – nu är hon utan sjukpenning ( Plånboken i P1, Sveriges Radio 2018-12-19)

Plånboken i P1 LÄS hela reportaget! Transkribering av reportaget (Sveriges Radios Plånboken (pdf)

Relaterade nyheter

 • Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-11-15">15 november 2022</time>

  Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades

  Västmanland var på väg att införa landets högsta utprovningsavgift: 2 800 kronor för två hörapparater. Men på tisdagen stoppades chockhöjningen. Efter hård HRF-kritik beslutade ett enigt regionfullmäktige om återremiss.

 • I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-15">15 oktober 2022</time>

  I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet

  I dag, lördag 15 oktober, är det Hörselskadades Dag. På ett 40-tal orter från norr till söder sätter Hörselskadades Riksförbund (HRF) fokus på möjligheter och rättigheter för landets 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nu börjar Hörselveckan!
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

  Nu börjar Hörselveckan!

  Måndag 10 oktober inleds Hörselveckan! I år blir det arrangemang på ungefär 50-60 orter runt om i landet, från Kalix i norr till Malmö i söder: hörseltester, öppet hus och mycket annat. Vad händer där du bor? Kolla in vår Hörselveckan-kalender!