Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-09">9 oktober 2014</time>

Fisk kan förebygga hörselnedsättning, visar ny forskning

Att äta två eller flera portioner fisk varje vecka minskar risken för hörselnedsättning med 20 procent. Det visar en ny amerikansk studie.

sushi
Kvinnor som äter fisk varje vecka löper lägre risk för hörselnedsättning än kvinnor som sällan eller aldrig äter fisk, enligt en ny forskningsstudie som nyligen publicerades i the American Journal of Clinical Nutrition.

Studien bekräftar därmed tidigare forskning som visat att omega-3-fetter kan förebygga åldersrelaterad hörselnedsättning.

Det spelar ingen roll vilken sorts fisk det handlar om. De kvinnor i studien som åt någon typ av fisk två eller flera gånger per vecka hade 20 procent lägre risk för att få hörselnedsättning. Forskarna tror att detta beror det på att fiskens omega-3-fetter stimulerar blodflödet i innerörats cochlea (snäckan).

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.