Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-09">9 oktober 2014</time>

Fisk kan förebygga hörselnedsättning, visar ny forskning

Att äta två eller flera portioner fisk varje vecka minskar risken för hörselnedsättning med 20 procent. Det visar en ny amerikansk studie.

sushi
Kvinnor som äter fisk varje vecka löper lägre risk för hörselnedsättning än kvinnor som sällan eller aldrig äter fisk, enligt en ny forskningsstudie som nyligen publicerades i the American Journal of Clinical Nutrition.

Studien bekräftar därmed tidigare forskning som visat att omega-3-fetter kan förebygga åldersrelaterad hörselnedsättning.

Det spelar ingen roll vilken sorts fisk det handlar om. De kvinnor i studien som åt någon typ av fisk två eller flera gånger per vecka hade 20 procent lägre risk för att få hörselnedsättning. Forskarna tror att detta beror det på att fiskens omega-3-fetter stimulerar blodflödet i innerörats cochlea (snäckan).

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.