Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-01-05">5 januari 2015</time>

Fisk i kosten kan skydda hörseln, bekräftar svensk studie

Fisk i kosten minskar risken för hörselnedsättning. Det visar en ny svensk studie, som därmed ger stöd åt tidigare forskning som visat att omega-3-fetter kan förebygga hörselskador.

gravlaks-servert-paa-tradisjonelt-vis-er-konge
Forskning från USA och Australien har på senare år visat att det finns samband mellan omega-3-fetter, som finns i fisk, och minskad risk för åldersrelaterad hörselnedsättning. Och detta bekräftas nu av en ny, svensk studie, som nyligen publicerades i tidskriften International Journal of Audiology.

”Skräpmat är dåligt för hörseln”

I den svenska studien fick 524 personer mellan 70-75 år prova elva olika dieter. Det visade sig då att bland män som äter mycket fisk är hörseln relativt god. Män och kvinnor som åt mat med ”snabba kolhydrater” hörde däremot sämre i höga frekvenser.

– Det är precis som man tänker. Fisk är bra och skräpmat är dåligt, säger Ulf Rosenhall, professor emeritus och överläkare vid hörsel- och balanskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till Aftonbladet.

Fisk minskar risk för åldersnedsättning, enligt amerikansk studie

Sambandet mellan fiskrik kost och minskad risk för hörselnedsättning gällde inte kvinnor i den svenska studien. Det kan bero på att studien är så liten. En betydligt mer omfattande amerikansk långtidsstudie, som publicerades tidigare i år, visar att kvinnor som äter fisk varje vecka löper lägre risk för åldersrelaterad hörselnedsättning än kvinnor som sällan eller aldrig äter fisk.

Hörselnedsättning beror oftast på en kombination av genetiska faktorer, åldrande, buller samt olika livsstilsfaktorer, till exempel rökning och kost. Medan rökning ökar risken för hörselnedsättning kan antioxidanter i maten skydda mot bullerskador.

Ny svensk studie: Ät fisk så hör du bättre (Aftonbladet 2015-01-04)

Fisk kan förebygga hörselnedsättning, visar ny forskning (nyhet på HRF.se 2014-10-09)

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.