Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-01-05">5 januari 2015</time>

Fisk i kosten kan skydda hörseln, bekräftar svensk studie

Fisk i kosten minskar risken för hörselnedsättning. Det visar en ny svensk studie, som därmed ger stöd åt tidigare forskning som visat att omega-3-fetter kan förebygga hörselskador.

Forskning från USA och Australien har på senare år visat att det finns samband mellan omega-3-fetter, som finns i fisk, och minskad risk för åldersrelaterad hörselnedsättning. Och detta bekräftas nu av en ny, svensk studie, som nyligen publicerades i tidskriften International Journal of Audiology.

”Skräpmat är dåligt för hörseln”

I den svenska studien fick 524 personer mellan 70-75 år prova elva olika dieter. Det visade sig då att bland män som äter mycket fisk är hörseln relativt god. Män och kvinnor som åt mat med ”snabba kolhydrater” hörde däremot sämre i höga frekvenser.

– Det är precis som man tänker. Fisk är bra och skräpmat är dåligt, säger Ulf Rosenhall, professor emeritus och överläkare vid hörsel- och balanskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till Aftonbladet.

Fisk minskar risk för åldersnedsättning, enligt amerikansk studie

Sambandet mellan fiskrik kost och minskad risk för hörselnedsättning gällde inte kvinnor i den svenska studien. Det kan bero på att studien är så liten. En betydligt mer omfattande amerikansk långtidsstudie, som publicerades tidigare i år, visar att kvinnor som äter fisk varje vecka löper lägre risk för åldersrelaterad hörselnedsättning än kvinnor som sällan eller aldrig äter fisk.

Hörselnedsättning beror oftast på en kombination av genetiska faktorer, åldrande, buller samt olika livsstilsfaktorer, till exempel rökning och kost. Medan rökning ökar risken för hörselnedsättning kan antioxidanter i maten skydda mot bullerskador.

Ny svensk studie: Ät fisk så hör du bättre (Aftonbladet 2015-01-04)

Fisk kan förebygga hörselnedsättning, visar ny forskning (nyhet på HRF.se 2014-10-09)

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.