Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-12-15">15 december 2015</time>

Fem tips för en hörselsmart jul

Har du jullov? Ge dig tid att varva ner från hörselstressen och lyssna på dig själv. Här är fem enkla tips till dig som vill bli lite hörselsmartare i jul.

tomte
Be alla tomtar tala ur skägget.
Berätta för de du träffar på jul- och nyårskalasen hur de kan göra det enklare för dig att hänga med i samtalen. Det räcker oftast med: ”Jag hör inte om jag sitter på den platsen”, ”Tala gärna en i taget” och ”Jag tar en paus, mina öron behöver vila en stund”. Placera dig strategiskt vid julbordet och ställ ett extra stearinljus vid bordsgrannens plats, så går avläsningen bättre.

Kolla Kalle Anka med textning. Se till att alla får nöjet att uppleva Kalle Anka, Tjuren Ferdinand och Benjamin Syrsa med textning på julafton. Ta kontroll över fjärrkontrollen, tryck på text-tv-knappen och välj sidan 199. Texten är till glädje för alla!

Ta hörselsmarta ljudpauser. Promenera i skogen eller ta en skidtur i snön. Forskning visar att oavsett hur vi hör behöver vi människor ta pauser från alla ljud i det moderna samhället. Särskilt hälsosamt är det att komma ut i naturen med de naturliga ljud som vår hörsel är skapad för. Det gör oss lugnare, mer harmoniska. Ljudet av sus i trädkronor, fotsteg mot snön, och forsande vatten i en bäck kan dessutom vara bra maskeringsljud för tinnitus.

Njut av julkonserten och julmässan. Om du ska på julmässa eller julkonsert under ledigheten, glöm inte att sätta hörapparaten på t-läge. Är du osäker på om det finns teleslinga? Ta kontakt med konsertlokalen eller kyrkan i förväg och påminn gärna om att de ska ha den på.

Förbered dig hörselsmart inför nyår. Tänk på att du kan stänga av hörapparaterna vid tolvslaget på nyårsafton när fyrverkerierna sätter igång. Är du orolig för bullret är det dessutom hörselsmart att stoppa in öronproppar. Varför inte lära dig och dina vänner ”Gott nytt år” på teckenspråk?


Fråga Hörsellinjen. Vad du än undrar över när det gäller hörsel kan du vända dig till HRFs informationstjänst Hörsellinjen. Hörsellinjen stänger den 23 december och öppnar igen kl. 09.00 den 7 januari. Under tiden går det bra att ställa frågor på www.horsellinjen.se, så kommer svar så snart som möjligt efter helgerna!


Julstängt på HRFs förbundskansli:

Förbundskansliets växel är stängd 22 december–6 januari. Det går bra att mejla in på hrf@hrf.se, så svarar vi när vi är tillbaka från julledigheten.

God jul och gott nytt år! önskar Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.