Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-09-14">14 september 2017</time>

Efter HRFs kritik – nu avskaffas bonusar för audionomer

Fler olika betalkort ligger på varandra.

Nu har hörselvårdskedjan Audika avskaffat försäljningsbonusar för audionomer. Det uppger företagets vd, efter skarp kritik från Hörselskadades Riksförbund (HRF). Det är oetiskt att belöna audionomer utifrån hur dyra hörapparater de säljer, anser HRF.

Hörselvårdsbranschen fick en hel del negativ uppmärksamhet i media före sommaren. SVTs Rapport rapporterade om oetisk försäljning inom hörselvården i Stockholms län och Skåne, med anledning av att den statliga Hjälpmedelsutredningen dömde ut det så kallade ”Fritt val-systemet”.

Då avslöjade SVT även att audionomer som arbetar på mottagningar som är auktoriserade att bedriva landstingsfinansierad hörselvård får bonusar när de säljer hörapparater ur företagets sortiment, något som Audikas vd bekräftade. Därmed uppmuntras audionomer att styra patienter mot att köpa apparater privat, ibland för tiotusentals kronor.

”Skadar förtroendet”

Det här kom inte som en överraskning för HRF. I flera år har audionomer på olika företag berättat för HRF om olika bonussystem: procentuella ersättningar på varje försåld produkt, fasta bonussummor och resecheckar. Men det här var första gången ett hörselvårdsföretag bekräftade att de belönade försäljning, och det medgivandet mötte hård kritik från HRF:
– Bonussystemen undergräver inte bara Audikas trovärdighet som vårdgivare, de skadar förtroendet för hörselvården i stort, sa HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Även ordförande för Svenska Audionomföreningen (SvAF), Satu Turunen-Taheri, reagerade:
– Att man ska ha personliga incitament när man ska hjälpa patienten med hörselrehabilitering, det blir inte en etiskt korrekt bedömning då.

Ändrade sig om bonusar

Audikas vd, Eva Halén, såg inga problem med bonussystem före sommaren. Men nu, efter den negativa exponeringen i media, uppger hon till HRF att företaget har valt att lägga ner sitt bonussystem.

Audikas konkurrent, hörselvårdskedjan AudioNova, uppgav i maj till SVT att deras audionomer inte har liknande bonus. Företaget AudioNova är en sammanslagning av tre företag med olika namn, och åtminstone ett av dessa företag hade bonussystem tidigare, enligt audionomer som jobbade där.

Tidigare, relaterade länkar

Bonus uppmuntrar audionomer att sälja hörapparater (HRF.se 2017-06-03)

Pensionärer lockas köpa dyra hörselapparater – kritik mot bonussystem (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Inger och Roland fick betala 29.000 för nya hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Utredning: Patienter kan påverkas att betala för mycket för hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (HRF.se 2017-05-31)

Hjälpmedelsutredningen

Utredningen: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.