Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-09-14">14 september 2017</time>

Efter HRFs kritik – nu avskaffas bonusar för audionomer

Fler olika betalkort ligger på varandra.

Nu har hörselvårdskedjan Audika avskaffat försäljningsbonusar för audionomer. Det uppger företagets vd, efter skarp kritik från Hörselskadades Riksförbund (HRF). Det är oetiskt att belöna audionomer utifrån hur dyra hörapparater de säljer, anser HRF.

Hörselvårdsbranschen fick en hel del negativ uppmärksamhet i media före sommaren. SVTs Rapport rapporterade om oetisk försäljning inom hörselvården i Stockholms län och Skåne, med anledning av att den statliga Hjälpmedelsutredningen dömde ut det så kallade ”Fritt val-systemet”.

Då avslöjade SVT även att audionomer som arbetar på mottagningar som är auktoriserade att bedriva landstingsfinansierad hörselvård får bonusar när de säljer hörapparater ur företagets sortiment, något som Audikas vd bekräftade. Därmed uppmuntras audionomer att styra patienter mot att köpa apparater privat, ibland för tiotusentals kronor.

”Skadar förtroendet”

Det här kom inte som en överraskning för HRF. I flera år har audionomer på olika företag berättat för HRF om olika bonussystem: procentuella ersättningar på varje försåld produkt, fasta bonussummor och resecheckar. Men det här var första gången ett hörselvårdsföretag bekräftade att de belönade försäljning, och det medgivandet mötte hård kritik från HRF:
– Bonussystemen undergräver inte bara Audikas trovärdighet som vårdgivare, de skadar förtroendet för hörselvården i stort, sa HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Även ordförande för Svenska Audionomföreningen (SvAF), Satu Turunen-Taheri, reagerade:
– Att man ska ha personliga incitament när man ska hjälpa patienten med hörselrehabilitering, det blir inte en etiskt korrekt bedömning då.

Ändrade sig om bonusar

Audikas vd, Eva Halén, såg inga problem med bonussystem före sommaren. Men nu, efter den negativa exponeringen i media, uppger hon till HRF att företaget har valt att lägga ner sitt bonussystem.

Audikas konkurrent, hörselvårdskedjan AudioNova, uppgav i maj till SVT att deras audionomer inte har liknande bonus. Företaget AudioNova är en sammanslagning av tre företag med olika namn, och åtminstone ett av dessa företag hade bonussystem tidigare, enligt audionomer som jobbade där.

Tidigare, relaterade länkar

Bonus uppmuntrar audionomer att sälja hörapparater (HRF.se 2017-06-03)

Pensionärer lockas köpa dyra hörselapparater – kritik mot bonussystem (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Inger och Roland fick betala 29.000 för nya hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Utredning: Patienter kan påverkas att betala för mycket för hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (HRF.se 2017-05-31)

Hjälpmedelsutredningen

Utredningen: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.