Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-05-30">30 maj 2021</time>

Delaktighet och gemenskap på HRFs kongress

Maivor Wänerås Persson, Mariestad, och Solveig Skoglund, Otterbäcken, samspråkar. Foto: Malin Nahlén

Digital kongress kan vara ensamt men i Skaraborg lyckades man skapa gemenskap genom att träffas i små grupper på två orter.
– Det var trevligt att sitta tillsammans och framför allt var det trevligt på rasterna när vi kunde prata och dela upplevelsen, säger Agne Fröjd, ordförande i distriktet.

I Mariestad samlades sju ombud på Hotell Vänerport och i Lidköping var det tre ombud som satt tillsammans i föreningens lokal.

– Vi erbjöd detta för att det var många som kände sig osäkra på tekniken. Det har fungerat väldigt bra, säger han.

Agne Fröjd är imponerad av att det gått så bra att ställa om till digital kongress. Han och de andra ombuden har varit med på de förberedande genomgångarna som förbundet ordnat under våren och tycker att stödet har varit utmärkt. Att kunna sitta tillsammans i små grupper var ändå uppskattat, det är skönt att ha någon att fråga om tekniken kärvar.

– Första dagen hade vi en del problem och blev utloggade titt som tätt. Ett av ombuden, Eva Beglert, är duktig på att lösa it-problem så hon hjälpte oss. De andra dagarna var det inga haverier.

Agne är fullvaccinerad sedan ett par veckor och detsamma gäller de flesta andra ombuden. Men försiktigheten för smitta är ändå stor.

– Man håller avstånd och går inte fram och kramar om folk som man gjorde förut. Men det är skönt att kunna röra sig lite mer i samhället nu, säger han.

Att ses på distans och ta del av digitala möten och utbildningar är positivt för många människor med funktionsnedsättningar och Agne Fröjd är övertygad om att det kommer att vara en naturlig del av organisationslivet i framtiden.

– Jag tror att det kommer att finnas valmöjlighet och det gör att fler kan vara delaktiga. Det är väldigt positivt.

På kongressens sista dag är Agne Fröjd ganska trött. En fullspäckad helg avslutar en intensiv månad och en annorlunda vår.

– Det har varit mycket förberedelser, särskilt på slutet. Nu ska jag vara ledig och åka till Norrland med husbilen. Hoppas vädret håller i sig, säger han.

 

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.