Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-08-23">23 augusti 2018</time>

DEBATT: ”Otidsenligt att var femte väljare utestängdes från webbsänd valdebatt”

Nyligen drabbade partiledarna samman i Expressens och Dagens Industris valdebatt i webb-tv. Men sändningen var otextad, och det innebär att 1,5 miljoner väljare med hörselnedsättning stängdes ute. Det är ovärdigt en demokrati, skriver HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, i Medievärlden.

”Otidsenligt att var femte väljare utestängdes från webbsänd valdebatt”

Debattartikel från HRF i Medievärlden (2018-08-23)  

Vem var bäst? Vem var sämst? Vem hade vassaste argumenten, smartaste retoriken, starkaste utspelen? Förra veckans partiledardebatt i Expressen TV/Di TV blev en snackis i sociala medier, i debattforum och vid fikabord runt om i landet. Åsikter stöttes och blöttes – så som det ska vara mitt i brinnande valrörelse.  Så som det ska vara i en demokrati.

Och ändå var debatten ett misslyckande – för de arrangerande medierna, för partierna, och, inte minst, för svensk demokrati. Inte på grund av vad som sades, utan för att det som sades inte textades, vare sig i direktsändning eller efteråt.

Att valdebatter inte textas innebär att var femte väljare stängs ute. 1,5 miljoner väljare med hörselnedsättning får inte chansen att ta del av argumenten, ta ställning, tycka till. Det är inte bara ovärdigt en demokrati. Det är uttalad diskriminering.

Hur är det möjligt att vi inte har kommit längre valåret 2018? Hur kan partiledare ställa upp på valdebatter som vänder ryggen åt 1,5 miljoner väljare? Ärligt talat: Har någon av dem råd med det?

Men ännu märkligare är att Expressen, Dagens Industri och andra svenska mediehus fortfarande inte textar sina webbsändningar. Det är helt otidsenligt i ett samhälle där var och varannan kollar sändningar i mobilen, ofta i miljöer där det är svårt att höra eller där vi inte kan ha ljudet på.

Alltså: Textning handlar inte bara om 1,5 miljoner hörselskadades grundläggande rättigheter – det är också ett effektivt sätt för mediebolag att öka webb-tv:s räckvidd, synlighet och genomslag i nära nog alla befolkningsgrupper. Särskilt med tanke på den snabba tekniska utvecklingen; att texta är i dag enklare än någonsin tidigare.

Så jag frågar Expressen, Dagens Industri och alla andra medieföretag med otextad webb-tv: När tänker ni sluta välja bort miljontals tittare? När tänker ni börja sända webb-tv i takt med dagens mediekonsument – och vår egen tid?

Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.