Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-01-24">24 januari 2017</time>

Därför är ljudmiljön avgörande i skolan

Ljudmiljön är alarmerande dålig i många skolor runt om i landet, och det slår hårt mot eleverna. Nu kan du se åtta, textade filmer där experter förklarar hur ljudmiljön påverkar koncentration och inlärning – och hur det kan bli bättre.

Det starka sambandet mellan ljudmiljö och lärande var temat på kunskapsdagen ”Bra ljudmiljö ger resultat”, som arrangerades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) i november 2016. Nu kan du se åtta, korta filmer med de medverkande experternas föredrag här på webben.

Ljudmiljön på de flesta skolor ligger inte i närheten av vad som ger bra förutsättningar för lärande, och det får allvarliga konsekvenser. I dålig ljudmiljö störs vår koncentration och större delen av våra kognitiva resurser går åt till att försöka uppfatta vad som sägs. Vi får minimalt kvar till att bearbeta och minnas – till inlärning.

Störande ljudmiljöer skapar stora svårigheter för både barn och vuxna. Ungefär två av tre lärare/förskollärare anser att ljudmiljön på jobbet är ett problem varje dag/varje vecka (”Kakofonien”, HRF 2010).

Textade filmer med föredrag från kunskapsdagen ”Bra ljudmiljö ger resultat”

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.