Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-01-24">24 januari 2017</time>

Därför är ljudmiljön avgörande i skolan

Ljudmiljön är alarmerande dålig i många skolor runt om i landet, och det slår hårt mot eleverna. Nu kan du se åtta, textade filmer där experter förklarar hur ljudmiljön påverkar koncentration och inlärning – och hur det kan bli bättre.

Det starka sambandet mellan ljudmiljö och lärande var temat på kunskapsdagen ”Bra ljudmiljö ger resultat”, som arrangerades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) i november 2016. Nu kan du se åtta, korta filmer med de medverkande experternas föredrag här på webben.

Ljudmiljön på de flesta skolor ligger inte i närheten av vad som ger bra förutsättningar för lärande, och det får allvarliga konsekvenser. I dålig ljudmiljö störs vår koncentration och större delen av våra kognitiva resurser går åt till att försöka uppfatta vad som sägs. Vi får minimalt kvar till att bearbeta och minnas – till inlärning.

Störande ljudmiljöer skapar stora svårigheter för både barn och vuxna. Ungefär två av tre lärare/förskollärare anser att ljudmiljön på jobbet är ett problem varje dag/varje vecka (”Kakofonien”, HRF 2010).

Textade filmer med föredrag från kunskapsdagen ”Bra ljudmiljö ger resultat”

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.