Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-12-23">23 december 2017</time>

Julen – en bra tid att tala ur skägget!

Julen är en tid av omtanke. Därför är det också en bra tid att ”tala ur skägget” och vara öppen med dina nära och kära om vad du behöver för att kunna vara delaktig. Här nedan har vi listat sju enkla tips som gör julen lite hörselsmartare!

Be tomtegubbarna tydliga vara! Ja, det kan kännas som mycket möda och stort besvär att säga ifrån, men mycket är vunnet om du helt kort kan be de du träffar på middagar och kalas under julen att tala en i taget, tala tydligt och att se på dig när de talar. Tänk på att samtal inte är något solonummer; att du kan hänga med i samtalet är ju lika viktigt för de du pratar med som för dig. Några hörselsmarta tips är oftast mycket välkommet!

Tänd tusen juleljus! Mysbelysning i all ära, men det blir inte så lätt för den som inte hör så bra. Ibland räcker det med lite extra stearinljus framför dina bordsgrannar, så går avläsningen bättre.

Tyst det är i husen? Ja, ibland kan det bli ett hemskt liv när många samlas för att fira jul tillsammans – ibland i rum med hemsk akustik. En uppmaning om att dämpa samtalsnivån går att göra till en rolig grej som alla kan delta i – inte minst kan barnen tycka att det är kul. Till exempel att varje gång någon tycker ljudnivån blir för hög börja visk-sjunga ”tipp-tapp-tipp-tapp-tippe-tippe-tipp-tapp” (Tomtarnas julnatt).

Ta en paus från bjällerklangen. Oavsett hur vi hör mår vi bra av att ta paus från ljud. Därför kan nog alla förstå om du behöver ta en egen, lugn stund då och då. Särskilt bra är det att komma ut i naturen. Forskning visar att naturliga ljud gör oss lugnare, mer harmoniska. Ljudet av sus i trädkronor, fotsteg mot snön, och forsande vatten i en bäck kan dessutom vara bra maskeringsljud för tinnitus.

Raska inte som räven. Har du haft mycket att göra inför julen? Med jobb? Med julförberedelser? Var noga med att vila ut under jul och nyår, varva ner från hörselstressen och lyssna på dig själv. Har du tinnitus blir den värre om du pressar dig själv. Så ge dig själv en chans att hitta riktig julefrid!

Bereden väg för texten. Dags för Kalle Anka. Karl-Bertil Jonsson eller någon annan julfilm? Ta kontroll över fjärrkontrollen, tryck på text-tv-knappen och välj sidan 199. Texten är till glädje för alla!

Låt alla lustiga vara! Känner du dig ibland lite utanför när familjen samlas? Händer det att du ler lite osäkert och låtsas hänga med när andra skrattar åt ett skämt? Det är du inte ensam om. Men försök säga som det är: Jag vill också skratta åt skämten, kunna uppfatta det roliga. Att berätta att du har en hörselnedsättning räcker oftast inte – de flesta förstår inte vad det innebär i praktiken.

GOD JUL!


Fråga Hörsellinjen!

Vad du än undrar över när det gäller hörsel kan du vända dig till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Hörsellinjen har öppet alla vardagar under jul och nyår. Telefontid: kl 9-15.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.