Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-02-22">22 februari 2013</time>

CI ger högre livskvalitet för hörselskadade, visar vetenskaplig analys

Cochlea-implantat (CI) ger högre livskvalitet för hörselskadade, visar en amerikansk analys av 42 forskningsstudier om resultat av CI-operationer som publiceras i den vetenskapliga tidskriften ”JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery”.

De flesta av de studier som analyserades visade att patienter med ett CI (unilateralt) hade betydligt bättre taluppfattning och högre ”hörselrelaterad livskvalitet” än innan operationen. Patienter med två CI (bilateralt) hade ännu bättre resultat än de med ett CI när det gäller kommunikation och riktningshörsel.

Vid årsskiftet hade 2 450 personer i Sverige CI/EAS, varav 650 barn och 1 800 vuxna. Cirka 90 av de vuxna och 400 av barnen hade CI på båda öronen.

Tidskriften JAMA (eng.)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.