Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2016-10-04">4 oktober 2016</time>

Carl von Essen ny generalsekreterare för Hörselskadades Riksförbund

Porträtt av Carl von Essen, tillträdande general­sekreterare för HRF, framför stenmur.
Carl von Essen, tillträdande general­sekreterare för HRF. Foto: Peter Knutson

Carl von Essen har utsetts till ny generalsekreterare för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han tillträder tjänsten den 1 januari 2017, samtidigt som HRF sjösätter ett nytt handlingsprogram på temat ”Stark, synlig, hörselsmart”.

– Jag är mycket glad över att kunna presentera Carl von Essen som HRFs näste generalsekreterare, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.
– Han har bred erfarenhet från opinionsbildande och intressepolitiskt arbete inom en rad olika organisationer, och ett brinnande engagemang för mänskliga rättig­heter. Det gör att han är rätt person att leda HRFs fortsatta arbete för att uppnå full delaktighet och jämlikhet för alla hörselskadade.

Carl von Essen kommer närmast från tjänsten som generalsekreterare för Mind, och har tidigare varit generalsekreterare för Global Utmaning och Mentor Sverige. Tidigare har han varit informationschef och kampanjledare inom Rädda Barnen samt arbetat med information och PR inom FNs flyktingorgan, UNHCR. Han inledde sin yrkesbana inom journalistiken.

”Oerhört angeläget”

– Att arbeta för hörselskadades rättigheter är oerhört angeläget. Det ska verkligen bli spännande att få bidra till att förverkliga HRFs nya handlingsprogram, säger Carl von Essen

Carl von Essen efterträder Hans Ericson, som har varit HRFs generalsekreterare sedan 2006. Under dessa tio år har HRF stärkt sin ställning som ledande kraft för ­hörselskadades rättigheter, i Sverige och världen, och har bland annat drivit igenom hörselscreening av nyfödda, ökat textningen i tv och på bio, satt ljuset på ljudmiljöproblemen i samhället samt försvarat rätten till hörselvård.

Fokus på hörselsmart samhälle

Carl von Essen tillträder samtidigt som HRF börjar arbeta utifrån ett nytt handlings­program, som sätter fokus på ett hörselsmart samhälle – ett samhälle där hörsel­skadade kan leva sina liv utan att hindras av okunskap, otillgänglighet eller brist på vård, stöd och hjälpmedel.

Hörselskadadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för alla med hörselnedsättning, tinnitus, ljudöverkänslighet och andra hörselskador – från kommunnivå till olika FN-sammanhang. HRF har i dag över 26 000 medlemmar i nästan 200 föreningar och 22 distrikt runt om i landet.

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef
tel 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Länkar

Pressmeddelande som pdf (2016-10-03)

Pressbild på Carl von Essen. Foto: Peter Knutson_HRF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.