Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2016-10-04">4 oktober 2016</time>

Carl von Essen ny generalsekreterare för Hörselskadades Riksförbund

Porträtt av Carl von Essen, tillträdande general­sekreterare för HRF, framför stenmur.
Carl von Essen, tillträdande general­sekreterare för HRF. Foto: Peter Knutson

Carl von Essen har utsetts till ny generalsekreterare för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han tillträder tjänsten den 1 januari 2017, samtidigt som HRF sjösätter ett nytt handlingsprogram på temat ”Stark, synlig, hörselsmart”.

– Jag är mycket glad över att kunna presentera Carl von Essen som HRFs näste generalsekreterare, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.
– Han har bred erfarenhet från opinionsbildande och intressepolitiskt arbete inom en rad olika organisationer, och ett brinnande engagemang för mänskliga rättig­heter. Det gör att han är rätt person att leda HRFs fortsatta arbete för att uppnå full delaktighet och jämlikhet för alla hörselskadade.

Carl von Essen kommer närmast från tjänsten som generalsekreterare för Mind, och har tidigare varit generalsekreterare för Global Utmaning och Mentor Sverige. Tidigare har han varit informationschef och kampanjledare inom Rädda Barnen samt arbetat med information och PR inom FNs flyktingorgan, UNHCR. Han inledde sin yrkesbana inom journalistiken.

”Oerhört angeläget”

– Att arbeta för hörselskadades rättigheter är oerhört angeläget. Det ska verkligen bli spännande att få bidra till att förverkliga HRFs nya handlingsprogram, säger Carl von Essen

Carl von Essen efterträder Hans Ericson, som har varit HRFs generalsekreterare sedan 2006. Under dessa tio år har HRF stärkt sin ställning som ledande kraft för ­hörselskadades rättigheter, i Sverige och världen, och har bland annat drivit igenom hörselscreening av nyfödda, ökat textningen i tv och på bio, satt ljuset på ljudmiljöproblemen i samhället samt försvarat rätten till hörselvård.

Fokus på hörselsmart samhälle

Carl von Essen tillträder samtidigt som HRF börjar arbeta utifrån ett nytt handlings­program, som sätter fokus på ett hörselsmart samhälle – ett samhälle där hörsel­skadade kan leva sina liv utan att hindras av okunskap, otillgänglighet eller brist på vård, stöd och hjälpmedel.

Hörselskadadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för alla med hörselnedsättning, tinnitus, ljudöverkänslighet och andra hörselskador – från kommunnivå till olika FN-sammanhang. HRF har i dag över 26 000 medlemmar i nästan 200 föreningar och 22 distrikt runt om i landet.

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef
tel 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Länkar

Pressmeddelande som pdf (2016-10-03)

Pressbild på Carl von Essen. Foto: Peter Knutson_HRF

Relaterade nyheter

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.