Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-12">12 oktober 2014</time>

Brist på sköldkörtelhormon kan orsaka medfödd hörselskada

Medfödda hörselskador kan i vissa fall bero på att fostret har haft brist på sköldkörtelhormon. Det visar ny, israelisk forskning.

En grupp inneröreforskare vid Sackler School of Medicine, Tel Avivs universitet, har undersökt sambandet mellan sköldkörteln och hörseln. Studien visar att om det finns för lite sköldkörtelhormon under den period då örat och hårcellerna tar form, då utvecklas inte hörseln. Barnet får en medfödd hörselskada, eller blir dövt.

På sikt hoppas forskarna hitta ett sätt att förebygga denna typ av medfödd hörselskada, men det kommer att dröja innan de nya rönen kan leda till någon form av klinisk behandling, säger forskarna.

Sköldkörteln är en körtel som finns på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Dess hormoner går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen. Det är sedan tidigare väl känt att sköldkörtelhormonerna är viktiga för utvecklingen under uppväxten. Både över- och underproduktion av sköldkörtelhormon kan leda till sjukdom/skador.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.