Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-12">12 oktober 2014</time>

Brist på sköldkörtelhormon kan orsaka medfödd hörselskada

Medfödda hörselskador kan i vissa fall bero på att fostret har haft brist på sköldkörtelhormon. Det visar ny, israelisk forskning.

En grupp inneröreforskare vid Sackler School of Medicine, Tel Avivs universitet, har undersökt sambandet mellan sköldkörteln och hörseln. Studien visar att om det finns för lite sköldkörtelhormon under den period då örat och hårcellerna tar form, då utvecklas inte hörseln. Barnet får en medfödd hörselskada, eller blir dövt.

På sikt hoppas forskarna hitta ett sätt att förebygga denna typ av medfödd hörselskada, men det kommer att dröja innan de nya rönen kan leda till någon form av klinisk behandling, säger forskarna.

Sköldkörteln är en körtel som finns på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Dess hormoner går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen. Det är sedan tidigare väl känt att sköldkörtelhormonerna är viktiga för utvecklingen under uppväxten. Både över- och underproduktion av sköldkörtelhormon kan leda till sjukdom/skador.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.