Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-08-20">20 augusti 2014</time>

Birgitta uppmanades ta lån för att köpa hörapparater: ”Skandalöst geschäft”

Pensionären Birgitta Edlund i Stockholm uppmanades att ta lån för att betala nästan 13 000 kronor för hörapparater, men upptäckte att hon kunde få samma apparater hos landstinget för 600 kronor. – Jag tycker det är ett skandalöst geschäft, säger hon till Radio P4 Stockholm, och instämmer i HRFs kritik av systemet med hörselcheckar.

Birgitta Edlund Foto: Leif Engberg
Birgitta Edlund
Foto: Leif Engberg

I juni kom HRF med rapporten ”Myternas marknad: Svensk hörselvård – från behov till business”. Den riktar skarp kritik mot systemet med hörselcheckar inom hörselvården, som finns i Stockholms län och Skåne. Det har lett till att mer än åtta av tio hörapparatutprovningar i Stockholms län sker genom privata köp, där många hörselskadade måste lägga till flera tusen kronor för att få hörapparater. Detta trots att landstinget kan erbjuda ett bra sortiment av hörapparater, och patienten behöver bara betala 600 kronor i vårdavgift.

”Skamligt”

En av dem som drabbats är Birgitta Edlund, som i en intervju i Radio P4 Stockholm berättar om hur hon uppmanades att ta dyrt lån för att köpa hörapparater. Mottagningen hävdade att landstinget endast har gamla och fula apparater. Men det stämmer inte, fick Birgitta veta när hon kontaktade HRFs Hörsellinjen.

– Det är så skamligt att jag blir flintskallig när jag tänker på det, säger Birgitta Edlund.

Kritisk till hörselcheckar

Jan-Peter Strömgren, ordförande för Hörselskadades Riksförbund, konstaterar att hörselcheckarna har öppnat för krass business som har drabbat många enskilda hårt:
– Vi är absolut inte mot vårdvalet som sådant, vill jag understryka. Men hörselchecken och vad det medfört är helt galet, säger han till P4 Stockholm.

Inslaget i Radio P4 Stockholm (2014-08-20)

Rapporten ”Myternas marknad” (pdf)

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris

  Den 14 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Årets pristagare var Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller! Missade du prisutdelningen? Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-10">10 juni 2022</time>

  Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade

  Tack vare generösa gåvor har Hörselskadades Riksförbund (HRF) kunnat skicka lådor med tusentals hörapparatbatterier till hörselskadade på flykt i och från krigets Ukraina. Ett stöd som gör konkret skillnad i en mycket svår tid.

 • Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-08">8 juni 2022</time>

  Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?

  Jan-Peter Strömgrens Kulturfond instiftades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) efter kongressen 2016, som tack för insatser som HRFs förbundsordförande under 16 år, 2000–2016. Fonden delar ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Ett årligt pris till hörselskadade personer som...