Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-08-20">20 augusti 2014</time>

Birgitta uppmanades ta lån för att köpa hörapparater: ”Skandalöst geschäft”

Pensionären Birgitta Edlund i Stockholm uppmanades att ta lån för att betala nästan 13 000 kronor för hörapparater, men upptäckte att hon kunde få samma apparater hos landstinget för 600 kronor. – Jag tycker det är ett skandalöst geschäft, säger hon till Radio P4 Stockholm, och instämmer i HRFs kritik av systemet med hörselcheckar.

I juni kom HRF med rapporten ”Myternas marknad: Svensk hörselvård – från behov till business”. Den riktar skarp kritik mot systemet med hörselcheckar inom hörselvården, som finns i Stockholms län och Skåne. Det har lett till att mer än åtta av tio hörapparatutprovningar i Stockholms län sker genom privata köp, där många hörselskadade måste lägga till flera tusen kronor för att få hörapparater. Detta trots att landstinget kan erbjuda ett bra sortiment av hörapparater, och patienten behöver bara betala 600 kronor i vårdavgift.

”Skamligt”

En av dem som drabbats är Birgitta Edlund, som i en intervju i Radio P4 Stockholm berättar om hur hon uppmanades att ta dyrt lån för att köpa hörapparater. Mottagningen hävdade att landstinget endast har gamla och fula apparater. Men det stämmer inte, fick Birgitta veta när hon kontaktade HRFs Hörsellinjen.

– Det är så skamligt att jag blir flintskallig när jag tänker på det, säger Birgitta Edlund.

Kritisk till hörselcheckar

Jan-Peter Strömgren, ordförande för Hörselskadades Riksförbund, konstaterar att hörselcheckarna har öppnat för krass business som har drabbat många enskilda hårt:
– Vi är absolut inte mot vårdvalet som sådant, vill jag understryka. Men hörselchecken och vad det medfört är helt galet, säger han till P4 Stockholm.

Inslaget i Radio P4 Stockholm (2014-08-20)

Rapporten ”Myternas marknad” (pdf)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.