Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-08-20">20 augusti 2014</time>

Birgitta uppmanades ta lån för att köpa hörapparater: ”Skandalöst geschäft”

Pensionären Birgitta Edlund i Stockholm uppmanades att ta lån för att betala nästan 13 000 kronor för hörapparater, men upptäckte att hon kunde få samma apparater hos landstinget för 600 kronor. – Jag tycker det är ett skandalöst geschäft, säger hon till Radio P4 Stockholm, och instämmer i HRFs kritik av systemet med hörselcheckar.

I juni kom HRF med rapporten ”Myternas marknad: Svensk hörselvård – från behov till business”. Den riktar skarp kritik mot systemet med hörselcheckar inom hörselvården, som finns i Stockholms län och Skåne. Det har lett till att mer än åtta av tio hörapparatutprovningar i Stockholms län sker genom privata köp, där många hörselskadade måste lägga till flera tusen kronor för att få hörapparater. Detta trots att landstinget kan erbjuda ett bra sortiment av hörapparater, och patienten behöver bara betala 600 kronor i vårdavgift.

”Skamligt”

En av dem som drabbats är Birgitta Edlund, som i en intervju i Radio P4 Stockholm berättar om hur hon uppmanades att ta dyrt lån för att köpa hörapparater. Mottagningen hävdade att landstinget endast har gamla och fula apparater. Men det stämmer inte, fick Birgitta veta när hon kontaktade HRFs Hörsellinjen.

– Det är så skamligt att jag blir flintskallig när jag tänker på det, säger Birgitta Edlund.

Kritisk till hörselcheckar

Jan-Peter Strömgren, ordförande för Hörselskadades Riksförbund, konstaterar att hörselcheckarna har öppnat för krass business som har drabbat många enskilda hårt:
– Vi är absolut inte mot vårdvalet som sådant, vill jag understryka. Men hörselchecken och vad det medfört är helt galet, säger han till P4 Stockholm.

Inslaget i Radio P4 Stockholm (2014-08-20)

Rapporten ”Myternas marknad” (pdf)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.