Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-05-10">10 maj 2017</time>

Klart för varningsmeddelanden som sms

Varningsmeddelande som sms

I dag, onsdag, beslutade riksdagen att alla som befinner sig i ett krisområde ska få VMA-larm, ”Viktigt Meddelande till Allmänheten”, som sms direkt till sin mobil.
– Ett hörselsmart beslut som ökar hörselskadades trygghet! säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) går ut vid olyckor eller andra allvarliga händelser för att varna för faror och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner. Många hörselskadade har missat VMA, eftersom systemet främst varit baserat på ljud. Detta har inneburit en allvarlig säkerhetsrisk.
För två år sedan vann HRF en delseger, när det blev möjligt för allmänheten att få VMA som sms till mobiler som är registrerade på en adress i ett drabbat område. Men det är först nu som riksdagen har beslutat att alla som befinner sig i ett krisområde ska få varningsmeddelanden som sms direkt till sin mobil.
– Jag gläds mycket åt den här framgången! Vi i HRF har jobbat länge för det här ska bli verklighet, säger Mattias Lundekvam.

Så här fungerar det

Från med 1 juli i år skickas VMA- sms automatiskt om du befinner dig i ett krisområde. Du behöver inte anmäla dig till någon tjänst. VMA går inte bara ut som sms, utan även till fasta telefoner, radio/tv samt ljudlarm (”Hesa Fredrik”).


Nu ska alla kunna få sms med VMA-larm (HRF.se 2016-12-08)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.