Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-05-10">10 maj 2017</time>

Klart för varningsmeddelanden som sms

Varningsmeddelande som sms

I dag, onsdag, beslutade riksdagen att alla som befinner sig i ett krisområde ska få VMA-larm, ”Viktigt Meddelande till Allmänheten”, som sms direkt till sin mobil.
– Ett hörselsmart beslut som ökar hörselskadades trygghet! säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) går ut vid olyckor eller andra allvarliga händelser för att varna för faror och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner. Många hörselskadade har missat VMA, eftersom systemet främst varit baserat på ljud. Detta har inneburit en allvarlig säkerhetsrisk.
För två år sedan vann HRF en delseger, när det blev möjligt för allmänheten att få VMA som sms till mobiler som är registrerade på en adress i ett drabbat område. Men det är först nu som riksdagen har beslutat att alla som befinner sig i ett krisområde ska få varningsmeddelanden som sms direkt till sin mobil.
– Jag gläds mycket åt den här framgången! Vi i HRF har jobbat länge för det här ska bli verklighet, säger Mattias Lundekvam.

Så här fungerar det

Från med 1 juli i år skickas VMA- sms automatiskt om du befinner dig i ett krisområde. Du behöver inte anmäla dig till någon tjänst. VMA går inte bara ut som sms, utan även till fasta telefoner, radio/tv samt ljudlarm (”Hesa Fredrik”).


Nu ska alla kunna få sms med VMA-larm (HRF.se 2016-12-08)

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris

  Den 14 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Årets pristagare var Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller! Missade du prisutdelningen? Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-10">10 juni 2022</time>

  Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade

  Tack vare generösa gåvor har Hörselskadades Riksförbund (HRF) kunnat skicka lådor med tusentals hörapparatbatterier till hörselskadade på flykt i och från krigets Ukraina. Ett stöd som gör konkret skillnad i en mycket svår tid.

 • Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-08">8 juni 2022</time>

  Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?

  Jan-Peter Strömgrens Kulturfond instiftades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) efter kongressen 2016, som tack för insatser som HRFs förbundsordförande under 16 år, 2000–2016. Fonden delar ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Ett årligt pris till hörselskadade personer som...