Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-05-10">10 maj 2017</time>

Klart för varningsmeddelanden som sms

Varningsmeddelande som sms

I dag, onsdag, beslutade riksdagen att alla som befinner sig i ett krisområde ska få VMA-larm, ”Viktigt Meddelande till Allmänheten”, som sms direkt till sin mobil.
– Ett hörselsmart beslut som ökar hörselskadades trygghet! säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) går ut vid olyckor eller andra allvarliga händelser för att varna för faror och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner. Många hörselskadade har missat VMA, eftersom systemet främst varit baserat på ljud. Detta har inneburit en allvarlig säkerhetsrisk.
För två år sedan vann HRF en delseger, när det blev möjligt för allmänheten att få VMA som sms till mobiler som är registrerade på en adress i ett drabbat område. Men det är först nu som riksdagen har beslutat att alla som befinner sig i ett krisområde ska få varningsmeddelanden som sms direkt till sin mobil.
– Jag gläds mycket åt den här framgången! Vi i HRF har jobbat länge för det här ska bli verklighet, säger Mattias Lundekvam.

Så här fungerar det

Från med 1 juli i år skickas VMA- sms automatiskt om du befinner dig i ett krisområde. Du behöver inte anmäla dig till någon tjänst. VMA går inte bara ut som sms, utan även till fasta telefoner, radio/tv samt ljudlarm (”Hesa Fredrik”).


Nu ska alla kunna få sms med VMA-larm (HRF.se 2016-12-08)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.