Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-10-04">4 oktober 2023</time>

Autotextning ersätter direkttextning när SVT sparar

Foto: Janne Danielsson/SVT

Autotextning istället för direkttextning. Det är en av förändringarna när SVT nu genomför ett stort sparpaket på 200 miljoner kronor.
– SVT har lovat oss att de inte kommer sänka nivån när det gäller textningens kvalitet. Och det förutsätter vi att de lever upp till, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

SVT har redan sparat 200 miljoner. Och nu ska ytterligare 200 miljoner kronor sparas in, meddelade SVT:s vd Hanna Stjärne på onsdagen. Utöver minskade personalkostnader ska besparingar göras bland annat med hjälp av automatisering.

SVT avser därför att börja autotexta alla direktsända program, vilket innebär personalminskningar på avdelningen för Språk och tillgänglighet i Stockholm.

Oro för kvaliteten

– Vi är i grunden positiva till autotextning, men det är oroande att denna förändring drivs fram av ekonomiska skäl, säger Mattias Lundekvam.

– Utvecklingen av autotextning går otroligt snabbt framåt och automatiseringen gör att i stort sett allt kan vara textat inom en snar framtid. Men självklart undrar vi om det här steget tas för tidigt och om det går att upprätthålla hög textningskvalitet. Det har SVT lovat, och det förutsätter vi att de lever upp till.

Höga ambitioner – och skepsis

I samband med nyheten om besparingarna kontaktade SVTs ansvariga HRF och försäkrade att ambitionerna när det gäller textningens kvalitet kommer vara fortsatt höga.

Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson är mer skeptisk, säger hon till tidningen Journalisten:

– AI-textning kommer säkert att fungera bra någon gång i framtiden, kanske om två år, men i dag är den inte riktigt så bra som man skulle önska.

SVT Teckenspråk flyttas från Falun

En annan del av SVTs sparpaket är att de ska ha programverksamhet på bara fyra orter. Därmed flyttas den teckenspråkiga programverksamheten och Nyhetstecken från Falun till Stockholm.

Läs mer:

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.