Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-10-04">4 oktober 2023</time>

Autotextning ersätter direkttextning när SVT sparar

Foto: Janne Danielsson/SVT

Autotextning istället för direkttextning. Det är en av förändringarna när SVT nu genomför ett stort sparpaket på 200 miljoner kronor.
– SVT har lovat oss att de inte kommer sänka nivån när det gäller textningens kvalitet. Och det förutsätter vi att de lever upp till, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

SVT har redan sparat 200 miljoner. Och nu ska ytterligare 200 miljoner kronor sparas in, meddelade SVT:s vd Hanna Stjärne på onsdagen. Utöver minskade personalkostnader ska besparingar göras bland annat med hjälp av automatisering.

SVT avser därför att börja autotexta alla direktsända program, vilket innebär personalminskningar på avdelningen för Språk och tillgänglighet i Stockholm.

Oro för kvaliteten

– Vi är i grunden positiva till autotextning, men det är oroande att denna förändring drivs fram av ekonomiska skäl, säger Mattias Lundekvam.

– Utvecklingen av autotextning går otroligt snabbt framåt och automatiseringen gör att i stort sett allt kan vara textat inom en snar framtid. Men självklart undrar vi om det här steget tas för tidigt och om det går att upprätthålla hög textningskvalitet. Det har SVT lovat, och det förutsätter vi att de lever upp till.

Höga ambitioner – och skepsis

I samband med nyheten om besparingarna kontaktade SVTs ansvariga HRF och försäkrade att ambitionerna när det gäller textningens kvalitet kommer vara fortsatt höga.

Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson är mer skeptisk, säger hon till tidningen Journalisten:

– AI-textning kommer säkert att fungera bra någon gång i framtiden, kanske om två år, men i dag är den inte riktigt så bra som man skulle önska.

SVT Teckenspråk flyttas från Falun

En annan del av SVTs sparpaket är att de ska ha programverksamhet på bara fyra orter. Därmed flyttas den teckenspråkiga programverksamheten och Nyhetstecken från Falun till Stockholm.

Läs mer:

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.