Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-10-04">4 oktober 2023</time>

Autotextning ersätter direkttextning när SVT sparar

Foto: Janne Danielsson/SVT

Autotextning istället för direkttextning. Det är en av förändringarna när SVT nu genomför ett stort sparpaket på 200 miljoner kronor.
– SVT har lovat oss att de inte kommer sänka nivån när det gäller textningens kvalitet. Och det förutsätter vi att de lever upp till, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

SVT har redan sparat 200 miljoner. Och nu ska ytterligare 200 miljoner kronor sparas in, meddelade SVT:s vd Hanna Stjärne på onsdagen. Utöver minskade personalkostnader ska besparingar göras bland annat med hjälp av automatisering.

SVT avser därför att börja autotexta alla direktsända program, vilket innebär personalminskningar på avdelningen för Språk och tillgänglighet i Stockholm.

Oro för kvaliteten

– Vi är i grunden positiva till autotextning, men det är oroande att denna förändring drivs fram av ekonomiska skäl, säger Mattias Lundekvam.

– Utvecklingen av autotextning går otroligt snabbt framåt och automatiseringen gör att i stort sett allt kan vara textat inom en snar framtid. Men självklart undrar vi om det här steget tas för tidigt och om det går att upprätthålla hög textningskvalitet. Det har SVT lovat, och det förutsätter vi att de lever upp till.

Höga ambitioner – och skepsis

I samband med nyheten om besparingarna kontaktade SVTs ansvariga HRF och försäkrade att ambitionerna när det gäller textningens kvalitet kommer vara fortsatt höga.

Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson är mer skeptisk, säger hon till tidningen Journalisten:

– AI-textning kommer säkert att fungera bra någon gång i framtiden, kanske om två år, men i dag är den inte riktigt så bra som man skulle önska.

SVT Teckenspråk flyttas från Falun

En annan del av SVTs sparpaket är att de ska ha programverksamhet på bara fyra orter. Därmed flyttas den teckenspråkiga programverksamheten och Nyhetstecken från Falun till Stockholm.

Läs mer:

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.