Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-06-03">3 juni 2017</time>

Bonus uppmuntrar audionomer att sälja hörapparater

Hand som håller i svenska sedlar.
JohnŽr BildbyrŒ AB +46 8 644 83 30 www.johner.se info@johner.se sales@johner.se

Audionomer får bonus när de säljer hörapparater ur företagets eget sortiment. Det bekräftar nu Audikas vd till SVT. Därmed uppmuntras audionomer att styra patienter mot att köpa apparater privat, ibland till dryga kostnader.
– Oerhört stötande. Men det räcker inte att bara avskaffa bonusarna. Nu måste hela Fritt val-systemet bort, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

Att audionomer får bonusar vid försäljning av hörapparater och andra produkter kommer inte som en nyhet för Hörselskadades Riksförbund (HRF). I flera år har audionomer berättat om procentuella ersättningar på varje försåld produkt, fasta bonussummor och resecheckar. Men offentligt har både företag och anställda varit förtegna om bonusar och HRF har inte sett någon dokumentation om dessa system.

Bekräftar: bonussystem finns

Men nu bekräftar Audikas vd, Eva Halén, till SVTs Rapport att deras audionomer får bonus vid försäljning. Hon berättar inte hur systemet är uppbyggt, utan uppger bara att audionomens ersättning påverkas ”marginellt”, i storleksordningen 20 kronor per hörapparat, om patienten väljer en apparat ur det privata sortimentet.

Hur väl detta stämmer är emellertid oklart, eftersom de uppgifter som HRF har fått om procentuell provision skulle innebära att försäljning av dyrare hörapparater och hörselteknisk utrustning skulle kunna ge betydligt högre bonussummor.

Den andra stora hörselvårdsskedjan, AudioNova, uppger till SVT att deras audionomer inte har liknande bonus.

Avråder från landstingets hörapparater

Bonussystem gör att audionomer får ett personligt, ekonomiskt intresse av att rekommendera patienter att välja hörapparater ur det privata sortimentet – ju dyrare desto bättre. Det förklarar också varför många patienter uppger att audionomen inte har nämnt landstingets upphandlade sortiment – eller till och med har avrått från landstingets hörapparater.

Betalade 29 000 för hörapparater

Så var det till exempel för Inger och Roland Rudén i Skärholmen, som i ett inslag i SVTs Rapport berättar att de har betalat 29 000 kronor för hörapparater under de senaste åren. Med andra hörhjälpmedel kan det röra sig om över 50 000 kronor, uppger Inger till HRF.

– Det var aldrig prat om något alternativ, audionomen plockade fram ett papper och en beskrivning och talade om för oss att det var lämpligt med den apparaten som vi nu har, säger Inger.

Och detta sker alltså vid vårdbesök som bekostas av landstinget/regionen.

”Skulden ligger hos politikerna”

– Bonussystemen undergräver inte bara Audikas trovärdighet som vårdgivare, det skadar förtroendet för hörselvården i stort, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
– Skulden ligger framför allt hos politikerna i Stockholms läns landsting och Region Skåne som låter detta fortgå. De kan inte säga att de ”inte visste” – vi i HRF har med all tydlighet visat hur skevt ”Fritt val”-systemet är. Men de har valt att sätta företagen framför patienterna.

Även Svenska Audionomföreningen (SvAF) reagerar:
– Att man ska ha personliga incitament när man ska hjälpa patienten med hörselrehabilitering, det blir inte en etiskt korrekt bedömning då, säger Satu Turunen-Taheri, ordförande för SvAF, till SVT.

Ser inga problem med bonusar

Audikas vd, Eva Halén, ser inga problem med att det finns bonussystem vid mottagningar som är auktoriserade att bedriva offentligt finansierad hörselvård.

Men de allvarliga konsekvenserna av bonussystemet vid Audikas mottagningar, framgår tydligt av statistik från Region Skåne. Hela 94 procent av patienterna hos Audika (dåvarande Audionomerna) valde hörapparater ur det privata sortimentet under förra året, istället för ur Region Skånes upphandlade sortiment. Det kan jämföras med den andra stora aktören i Skåne, Hörseltjänst (AudioNova), där motsvarande siffra under samma tid var 9 procent.

Audikas siffror är uppseendeväckande, med tanke på att Region Skåne har ett relativt nytt och erkänt bra sortiment. Det finns i stort sett ingen anledning att gå utanför det upphandlade sortimentet, uppger hörseltekniker till HRF.

”Hela systemet måste bort”

Audikas vd säger att hon är beredd att se över bonussystemen om det kommer krav om detta från uppdragsgivarna – landsting och region. Men det är ingen lösning, anser HRF:

– Det räcker inte att bara avskaffa försäljningsbonusarna. Nu måste hela ”Fritt val”-systemet bort , säger förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Länkar

Pensionärer lockas köpa dyra hörselapparater – kritik mot bonussystem (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

Inger och Roland fick betala 29.000 för nya hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-06-03)

SVT Rapport 2017-06-13 – hela nyhetssändningen, textad (inslag om hörapparater finns vid 04.37-7.20 min)

Tidigare, relaterade länkar

Utredning: Patienter kan påverkas att betala för mycket för hörapparater (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

Efter kritiken: Nu får Lennart, 81, pengarna tillbaka (SVT Nyheter: Rapport 2017-05-31)

Utredningen: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (HRF.se 2017-05-31)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.