Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-02">2 februari 2014</time>

Aspirin kan hejda tumör på hörselnerven i växten, enligt ny studie

Vanlig aspirin kan hejda utvecklingen av vestibulärt schwannom (acusticusneurinom), visar en ny forskningsstudie. Vestibulärt schwannom är en godartad tumör på hörsel- och balansnerven som kan leda till enkelsidiga hörsel- och balansproblem.

Dr. Konstantina Stankovic, Harvard, USA
Dr. Konstantina Stankovic, Harvard, USA

Forskare vid Harvard i USA har kommit fram till att värkmedicinen aspirin har en positiv effekt på tumören vestibulärt schwannom (tidigare kallat acusticusneurinom).

Vid en genomgång av 600 fall upptäckte forskarna att tumörens växt hejdades hos en stor andel av de patienter sedan de tagit värktabletten aspirin. Skillnaden jämfört med övriga patienter var signifikant, enligt en artikel som publiceras i februarinumret av den medicinska tidskriften Otology & Neurotology.

– Vi hoppas att detta ska leda till bättre behandlingsmöjligheter. I dag behandlas vestibulärt schwannom oftast genom operation eller strålning, och sådan behandling kan medföra allvarliga komplikationer, säger Dr. Konstantina Stankovic vid Massachusetts Eye and Ear, Harvard Medical School, Massachusetts, USA.

Vestibulärt schwannom är en godartad tumör på hörsel- och balansnerven, som ger symptom som enkelsidig hörselnedsättning och tinnitus, samt balansproblem.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.