Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-06-30">30 juni 2023</time>

Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen

Almedalsveckan har tagit ett rejält kliv tillbaka när det gäller hörseltillgänglighet de senaste åren. Bara en dryg tredjedel av arrangemangen har teleslinga och inte ens en tiondel av webbsändningarna textas.
Men en sak går åt rätt håll: Skrivtolkning i mobilen.

För fyra år sedan fanns det teleslinga på över hälften av alla seminarier, debatter, tal och utfrågningar i Almedalen. Det var ett resultat av mångårigt påverkansarbete av både HRF och Unga Hörselskadade (UH).

Men under pandemin tog Almedalen paus, och efter uppehållet har tillgängligheten blivit sämre för hörselskadade. I år har bara cirka 36 procent av arrangemangen teleslinga. Och bara 7 procent av de webbsända arrangemangen textas.

– Bedrövligt. I dag är Almedalsveckan verkligen ingen ”mötesplats för alla”, som arrangörerna hävdar, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

”Viktigt att vara blåslampa”

HRF är inte på plats i Visby under Almedalsveckan i år.

– Men det innebär inte att vi tar lätt på tillgänglighetsproblemen. Tvärtom, försäkrar Mattias Lundekvam.
– Bristen på teleslingor och textning visar bara hur otroligt viktigt det är att HRF fortsätter vara en blåslampa för hörseltillgänglighet, gentemot makthavare, opinionsbildare, massmedia och andra samhällsaktörer – både i Almedalen och i resten av samhället.

Efterlyser krav på tillgänglighet

”Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna”, skrev HRF i en debattartikel i News55 under Almedalsveckan 2022. Uppmaningen riktade sig till Region Gotland, som är värd för Almedalsveckan, och huvudarrangörerna, som är de lokala politiska partierna.

Men tillgänglighetskraven lyser fortfarande med sin frånvaro. Trots att totalt 1,5 miljoner människor – en av fem vuxna – har en hörselskada. Och trots att Almedalsveckan beskrivs som ”en mötesplats för alla”.

Partiledartalen skrivtolkas direkt i mobilen

I ett avseende har tillgängligheten blivit bättre i Almedalen: Nu går det att få skrivtolkning av alla partiledartal, direkt i mobilen. Det var premiär sommaren 2022 och i år har tjänsten utvecklats ytterligare.

Skrivtolkning av partiledartalen är något som HRF drev fram för många år sedan. Men texten brukar visas på en skärm intill scenen och bara ett fåtal i den stora publiken har kunnat se och läsa på bildskärmen.

Med skrivtolkning i mobilen går det bra att stå var som helst och ta del av talet i realtid. Det är samma text som visas som direkttextning på Almedalsveckan Play.

Länk till skrivtolkning av partiledartal

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.