Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-08-30">30 augusti 2018</time>

Aftonbladet textade valdebatt, efter kritik från HRF

Fem partiledare står bakom var sitt talarpodium.

”Valets viktigaste debatt”, utropade Aftonbladet inför sin webbsända partiledardebatt. Ändå hade de glömt textning – och 1,5 miljoner hörselskadade väljare.
Först efter hård HRF-kritik mot såväl partiledare som tidning ändrade sig Aftonbladet och textade. Två dagar efter debatten.

”Dessvärre”. Det var svaret när HRF frågade Aftonbladet om deras kommande partiledardebatt skulle vara textad. Ingen textning var planerad, vare sig i direktsändning eller i efterhand.

Kritik i sociala medier

Det föranledde kritik från HRF, bland annat i sociala medier. Och tre dagar senare hade Aftonbladet tänkt om. Dagen för debatten skrev webb-tv-producenten på Twitter: ”Debatten kommer att textas i sin helhet och publiceras under morgondagen”.

Det var en framgång för HRF, men med trist bismak. Var femte väljare kunde inte följa debatten direkt, medan den pågick. När textningen äntligen kom – två dagar sent, på grund av tekniska problem – hade valrörelsen rullat vidare till nya ämnen.

HRF skrev till partiledare

En stor del av valdebatten förs numera i webb-tv från tidningshus som Expressen och Aftonbladet. Men textning lyser med sin frånvaro i direktsänd webb-tv. Och det är ett problem som HRF har tagit upp i brev till partiledarna och deras partier.

”Du som partiledare och ditt parti bär ett stort ansvar för att det är så här. Så länge ni utan invändningar deltar i otextade, otillgängliga valdebatter ändras ingenting”, skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
”Jag vill därför uppmana dig och ditt parti att inte ställa upp på otextade debatter, intervjuer och valfilmer. Fråga alltid om sändningar/inslag kommer att textas – om inte, ställ krav på textning!”

En fråga om demokrati

Det är en fråga om demokrati, skriver Mattias Lundekvam till partiledarna: ”Våga stå upp för allas rätt att kunna delta i en öppen och tillgänglig valdebatt”.

Länkar

Aftonbladets partiledardebatt i textad version (Aftonbladet 2018-08-29)

DEBATT: ”Otidsenligt att var femte väljare utestängdes från webbsänd valdebatt” (Medievärlden 2018-08-23)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.