Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-08-30">30 augusti 2018</time>

Aftonbladet textade valdebatt, efter kritik från HRF

Fem partiledare står bakom var sitt talarpodium.

”Valets viktigaste debatt”, utropade Aftonbladet inför sin webbsända partiledardebatt. Ändå hade de glömt textning – och 1,5 miljoner hörselskadade väljare.
Först efter hård HRF-kritik mot såväl partiledare som tidning ändrade sig Aftonbladet och textade. Två dagar efter debatten.

”Dessvärre”. Det var svaret när HRF frågade Aftonbladet om deras kommande partiledardebatt skulle vara textad. Ingen textning var planerad, vare sig i direktsändning eller i efterhand.

Kritik i sociala medier

Det föranledde kritik från HRF, bland annat i sociala medier. Och tre dagar senare hade Aftonbladet tänkt om. Dagen för debatten skrev webb-tv-producenten på Twitter: ”Debatten kommer att textas i sin helhet och publiceras under morgondagen”.

Det var en framgång för HRF, men med trist bismak. Var femte väljare kunde inte följa debatten direkt, medan den pågick. När textningen äntligen kom – två dagar sent, på grund av tekniska problem – hade valrörelsen rullat vidare till nya ämnen.

HRF skrev till partiledare

En stor del av valdebatten förs numera i webb-tv från tidningshus som Expressen och Aftonbladet. Men textning lyser med sin frånvaro i direktsänd webb-tv. Och det är ett problem som HRF har tagit upp i brev till partiledarna och deras partier.

”Du som partiledare och ditt parti bär ett stort ansvar för att det är så här. Så länge ni utan invändningar deltar i otextade, otillgängliga valdebatter ändras ingenting”, skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
”Jag vill därför uppmana dig och ditt parti att inte ställa upp på otextade debatter, intervjuer och valfilmer. Fråga alltid om sändningar/inslag kommer att textas – om inte, ställ krav på textning!”

En fråga om demokrati

Det är en fråga om demokrati, skriver Mattias Lundekvam till partiledarna: ”Våga stå upp för allas rätt att kunna delta i en öppen och tillgänglig valdebatt”.

Länkar

Aftonbladets partiledardebatt i textad version (Aftonbladet 2018-08-29)

DEBATT: ”Otidsenligt att var femte väljare utestängdes från webbsänd valdebatt” (Medievärlden 2018-08-23)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.