Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-09-02">2 september 2016</time>

Nu visas HRFs konferens ”Hörselforskning 2016” i tv

Håkan Hua på HRFs forskningskonferens
Forskaren Håkan Hua håller föredrag om buller i arbetslivet på HRFs forskningskonferens. Foto: Lasse Hejdenberg

Missade du HRFs konferens ”Hörselforskning 2016” i maj? Den 15-16 september sänder Utbildningsradion (UR) de nio föredragen i SVTs Kunskapskanalen och därefter kan du se dem på webben i flera år framöver. Och allt är givetvis textat!

Bilden: Forskaren Håkan Hua håller föredrag om hur hörselskadade påverkas av buller i arbetslivet. Foto: Lasse Hejdenberg

HRF och Hörselforskningsfonden arrangerar vart fjärde år en forskningskonferens, för att sprida kunskap om aktuell forskning och lyfta fram hörselskadefrågorna till en bredare allmänhet, inte minst hörselskadade.

Vid ”Hörselforskning 2016” i Linköping den 26 maj medverkade några av landets mest intressanta hörselforskare, som berättade ny utveckling inom tinnitusbehandling, hur barn lär sig läsa när de inte hör som andra, hur cochleaimplantat kan förändra livsvillkoren för vuxna och mycket annat.

Se konferensen i tv och på UR Play

Det här borde hela svenska folket kunna ta del av, tyckte Utbildningsradion (UR), som skickade ett tv-team till konferensen för att spela in samtliga nio föredrag. Snart kan du därför se konferensen i tv och på webben, med textning!

SVTs Kunskapskanalen sänder föredragen uppdelade på två eftermiddagar – torsdagen den 15 september klockan 14.50-16.00 och fredagen den 16 september klockan 13.50 -16.00. De ligger i programblocket ”UR Samtiden”. Programmen textas via text-tv sidan 199.

Så fort programmen har sänts läggs de upp på webben, på UR Play och UR Skola. På UR Skola ligger föredragen kvar i minst fem år. Även här är programmen textade.

Allt textas, tack vare HRF

Public service-bolaget UR har i uppdrag att ”producera och sända kunskapsprogram som breddar, kompletterar och förstärker det andra gör inom utbildningsområdet”. UR spelade även in HRFs förra forskningskonferens, Hörselforskning 2012, och fyra år innan dess spelade SVT Forum in HRFs forskningskonferens 2008. Att UR numera är ålagda att texta alla sina program är ett tydligt resultat av HRFs påverkansarbete för mer text i tv.

Se föreläsningarna från ”Hörselforskning 2016” på Utbildningsradion – UR Skola

Om de medverkande forskarna och deras föredrag

Om konferensen ”Hörselforskning 2016”

Läs om HRFs arbete för att främja forskning och utveckling

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.