Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-01-30">30 januari 2023</time>

Salming hjälpte Stenmark skaffa hörapparater

Ingemar Stenmark, Börje Salming Let's Dance, 2015-03-06 (c) Karin Törnblom / IBL

Ingemar Stenmark har haft en hörselnedsättning sedan ungdomen. Men först för något år sedan skaffade han hörapparater. Och det var hans tidigare granne, Börje Salming, som fick honom att ta steget.

”Har du hörapparater?! Det har jag också!”, skrattar Juri Vogelnik, Ingemar Stenmarks tidigare serviceman, när de två träffas i dokumentärserien ”Sagan Stenmark” på TV4/C More.

”Jag har ingenting att dölja”

I en intervju med nyhetsbyrån TT får han frågan om det var givet att visa sig med hörapparater i tv. Men Stenmark avvisar antydningen om att det skulle vara något pinsamt med det:

– Jag har ingenting att dölja. Jag klarar mig utan, men när det är lite stökig miljö hör jag ingenting.
– Hörapparater har jag aldrig tänkt att det är något konstigt med, säger han till TT.

– Hör man för dåligt kan man välja att höra dåligt. Men det är inte speciellt bra. Då hamnar man utanför alla diskussioner om man inte hör och man kan bli fortare dement. Man hänger inte med och till slut slutar väl hjärnan att aktiveras så mycket som den ska.

Jag vet hur jobbigt det är när man får anstränga sig för att höra. Det är onödigt när det finns hjälp att få. Man vet inte hur länge man lever och då gäller det att ta vara på den tid man har och försöka må så bra man kan.

Börje Salming i Auris, 2014

Stenmark har en hörselskada sedan unga år, något som upptäcktes när han mönstrade för värnplikten. Men det var först för något år sedan han provade ut sina första hörapparater, sedan Börje Salming tipsat honom.

Salming uppmuntrade

Börje Salming var hörapparatanvändare sedan många år. I en Auris-intervju 2014 (pdf) berättade Salming att han ofta och gärna uppmuntrade andra han träffade att skaffa hörapparater:

– Jag vet hur jobbigt det är när man får anstränga sig för att höra. Det är onödigt när det finns hjälp att få. Man vet inte hur länge man lever och då gäller det att ta vara på den tid man har och försöka må så bra man kan, sa Salming.

Relaterade nyheter

 • Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

  Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

  Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

 • Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-17">17 mars 2023</time>

  Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne

  Ännu en utredning pekar på mycket allvarliga brister inom hörselvården i Region Skåne. Allt fler köper sina hörapparater privat, helt i onödan. Det finns "risk att patienter uppmuntras av förskrivaren att välja Friare val", enligt utredningen.

 • HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

  HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

  Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov. Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.