Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-01-30">30 januari 2023</time>

Salming hjälpte Stenmark skaffa hörapparater

Ingemar Stenmark, Börje Salming Let's Dance, 2015-03-06 (c) Karin Törnblom / IBL

Ingemar Stenmark har haft en hörselnedsättning sedan ungdomen. Men först för något år sedan skaffade han hörapparater. Och det var hans tidigare granne, Börje Salming, som fick honom att ta steget.

”Har du hörapparater?! Det har jag också!”, skrattar Juri Vogelnik, Ingemar Stenmarks tidigare serviceman, när de två träffas i dokumentärserien ”Sagan Stenmark” på TV4/C More.

”Jag har ingenting att dölja”

I en intervju med nyhetsbyrån TT får han frågan om det var givet att visa sig med hörapparater i tv. Men Stenmark avvisar antydningen om att det skulle vara något pinsamt med det:

– Jag har ingenting att dölja. Jag klarar mig utan, men när det är lite stökig miljö hör jag ingenting.
– Hörapparater har jag aldrig tänkt att det är något konstigt med, säger han till TT.

– Hör man för dåligt kan man välja att höra dåligt. Men det är inte speciellt bra. Då hamnar man utanför alla diskussioner om man inte hör och man kan bli fortare dement. Man hänger inte med och till slut slutar väl hjärnan att aktiveras så mycket som den ska.

Jag vet hur jobbigt det är när man får anstränga sig för att höra. Det är onödigt när det finns hjälp att få. Man vet inte hur länge man lever och då gäller det att ta vara på den tid man har och försöka må så bra man kan.

Börje Salming i Auris, 2014

Stenmark har en hörselskada sedan unga år, något som upptäcktes när han mönstrade för värnplikten. Men det var först för något år sedan han provade ut sina första hörapparater, sedan Börje Salming tipsat honom.

Salming uppmuntrade

Börje Salming var hörapparatanvändare sedan många år. I en Auris-intervju 2014 (pdf) berättade Salming att han ofta och gärna uppmuntrade andra han träffade att skaffa hörapparater:

– Jag vet hur jobbigt det är när man får anstränga sig för att höra. Det är onödigt när det finns hjälp att få. Man vet inte hur länge man lever och då gäller det att ta vara på den tid man har och försöka må så bra man kan, sa Salming.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.