Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-10">10 juli 2017</time>

Cirka 2 000 testade hörseln hos HRF i Almedalen

Ung kvinna med härliurar står och trycker på surfplatta.

Ungefär 2 000 hörseltester och över 4 000 besökare. Det blev succéresultatet i HRFs tält i Almedalen. Såväl lärare och bönder som ministrar och en Melodifestival-legendar passade på att titta förbi för en hörselkoll och goda råd om hörselvård, hjälpmedel och mycket annat.

”Jag har testat mig”. Så stod det på ett klistermärke som syntes på hundratals personer i Almedalen. De hade en sak gemensamt: de hade kollat sin hörsel i HRFs monter vid Strandvägen.

Att hörselfrågor angår alla människor i samhället, det märktes tydligt i HRF-tältet. Hit kom människor från alla delar av samhället – gotlänningar, turister, politiker, beslutsfattare – för att testa sig med HRFs digitala hörseltest och ställa frågor till HRFs rådgivare.

Över 4 000 fick svar på frågor

Sammantaget 2 000 personer testade hörseln med HRFs ”Hörseltestaren” under de dagar montern var öppen, söndag–onsdag. En stor del av tiden var det till och med kö till de fem teststationerna.

Men sammantaget var det mer än dubbelt så många, över 4 000 personer, som besökte HRFs monter och som fick också tips och råd om hörselvård, hjälpmedel, tinnitus, tillgänglighet, arbetsmiljö och mycket annat.

Herrey fick goda råd

Efter testet flanerade flera vidare med en röd HRF-kasse med texten ”Ett #hörselsmart samhälle nu”, full av broschyrer, och kanske även en rockknapp med samma budskap.

En av dem var artisten och radioprataren Richard Herrey, som vet sedan länge att han behöver hörapparater. Nu kom han förbi för att testa sig igen och få goda råd om hörapparatutprovning. Samtidigt passade han på att göra reklam för HRFs hörseltest på Twitter.

Åsa Regnèr står framför surfplatta med hörlurar.
Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) testade hörseln.

Minister och SVT-ankare

En annan ”kändis” som tittade in och testade hörseln var barn- och äldreminister Åsa Regnér (S). Hon vet att hon har hörselskador i släkten, så nu ville hon kolla att hennes hörsel inte hade blivit sämre.

Även SVT-ankaret Lotta Bouvin Sundling har anhöriga med hörselnedsättning och hörapparater. Nu ville hon kolla upp hur hon själv hörde.

Lotta Bouvin-Sundberg med hörlurar sitter framför surfplaytta.
SVT-journalisten Lotta Bouvin Sundberg testade hörseln.

Direktsänd  radio

Ett annat roligt besök var Sveriges Radio P4 Gotlands ”flygande reporter”, som sände direkt från HRFs monter, där hon intervjuade Minna Janusson, kommunikatör. Intervjun finns på ljudlänk hos Sveriges Radio (ej transkriberad),  1.04.00 in i sändningen.

Bildgalleri: HRF i Almedalen 2017

Radioreporter med mikrofon och sändningsutrustning på ryggen intervjuar kvinna i röd HRF-tröja.
Bildgalleri: HRF i Almedalen 2017

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.