Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-01-22">22 januari 2015</time>

YouTube-kändisar kampanjar för textning

Nu har textning blivit ”inne” på YouTube. Med hashtaggen #HearMeOut uppmanar den amerikanske YouTube-kändisen Tyler Oakley andra att texta sina videoklipp på internet, och flera svenska YouTube-kanaler har tagit efter.

tyler_oakley_hearmeout_2.img_assist_custom-350x209
”Texta mera!” Det var budskapet när YouTube-profilen Tyler Oakley i förra veckan publicerade ett klipp med rubriken ”Hear me out”. Sedan dess har hashtaggen #HearMeOut spridits som en löpeld i sociala medier.

Tyler Oakley, som har drygt sex miljoner prenumeranter på sin YouTube-kanal, framhåller vikten av att inkludera människor med hörselnedsättning. Han uppmuntrar därför fler att börja texta sina filmklipp. Nu har flera svenska Youtube-kanaler börjat följa efter.

Enkelt att texta själv

Mängden av filmklipp på webben har ökat kraftigt, och utgör en allt större del av nyhetsbevakning, debatt och det offentliga samtalet. Kampanjen ”Hear me out” är därför en markering för allas rätt att vara delaktiga, konstaterar HRF.
HRF har tagit fram en instruktion hur du enkelt och gratis textar dina filmklipp på webben.

Över 1,4 miljoner i Sverige har en hörselnedsättning och de flesta behöver textning för att kunna uppfatta vad som sägs. Studier visar även att undertexter skapar högre engagemang hos tittaren, oavsett om man har en hörselnedsättning eller inte.

Länkar

Så här textar du filmklipp för webben
SVT Nyheter på teckenspråk: Allt fler youtubekanaler textar sina klipp
P3 Nyheter: #Hearmeout – Youtubekändisar börjar texta sina videos
Tyler Oakleys Youtube-film
Hashtaggen #HearMeOut på Twitter

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.