Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-21">21 september 2015</time>

Vilken forskare får Stora Hörselpriset 2016?

Nu efterlyser Hörselforskningsfonden nomineringar till Stora Hörselpriset, det mest prestigefyllda priset inom svensk hörselforskning. Vilken forskare har gjort ett ”betydande” arbete, som dessutom får ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”? Med andra ord: Vem tar priset 2016?

Stora Hörselpriset 2012 gick till en strålande glad professor Helge Rask-Andersen.
Stora Hörselpriset 2012 gick till en strålande glad professor Helge Rask-Andersen.

Nu uppmanar Hörselforskningsfonden forskare runt om i landet att nominera inför Stora Hörselpriset 2016. Fram till den 1 november går det bra att föreslå en eller flera forskare som är verksamma inom beteendevetenskaplig, medicinsk och teknisk forskning kring hörselskador och hörselskadades situation, och som är knutna till svenskt universitet/högskola, antingen personligen eller genom sin forskning.

Belönas med 100 000 kronor

Stora Hörselpriset är på 100 000 kronor och delas ut vart fjärde år – nästa gång torsdagen den 26 maj 2016, i samband med HRFs och Hörselforskningsfondens konferens ”Hörselforskning 2016” i Linköping.

Går till ledande forskare

Pristagaren, som utses av Hörselforskningsfondens styrelse, ska ha gjort ”betydande forskningsarbete inom hörselområdet som direkt eller på sikt kan anses ha stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”.

Priset har tidigare tilldelats några av världens mest framstående hörselforskare: professor emeritus Åke Flock (2008) och professor Helge Rask-Andersen (2012).

Annons med information om nominering till Stora Hörselpriset 2016 (pdf)

Tidigare artikel:

Stora Hörselpriset till Helge Rask-Andersen (hrf.se 2012-05-16)


Hörselforskningsfonden har instiftats av Hörselskadades Riksförbund (HRF). Genom fonden bidrar HRF till framsteg när det gäller behandling av hörselskador, bättre diagnosmetoder, teknisk utveckling samt förbättrad kommunikation. Du kan stödja hörselforskningen med en gåva till plusgiro 90 03 14-6.

Läs mer om hur du kan stödja hörselforskningen med en gåva

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.