Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-07">7 november 2013</time>

Viasat lovar att texta sändningar från vinter-OS

Viasat kommer att texta sina sändningar från vinter-OS i Sotji. Det säger tv-bolagets presschef till HRF. Exakt hur mycket som kommer textas är inte klart, men HRFs förbundsordförande tycker att det finns all anledning att ha höga förväntningar.

Tv-bolaget Viasat har köpt tv-rättigheterna för vinter-OS i Sotji i februari nästa år. De olika loppen, matcherna och tävlingarna kommer därför att sändas framför allt i TV3 och TV10.
Det här har oroat många hörselskadade, eftersom Viasat inte har samma krav på sig att texta som SVT och TV4. Men efter att HRF har tagit upp frågan med ansvariga vid VIasat Sport kommer nu positivt besked:
– Vi kommer att erbjuda textning på sändningarna, lovar Fredrik S. Johansson, som är presschef.
– Men exakt i vilken utsträckning är inte klart.

”Viktig del av modernt tv-utbud”

Ett mycket lovande besked, tycker HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren:
– Det är lovvärt att Viasat ser att textning är en viktig del av ett modernt tv-utbud, säger han.
– Genom att texta ser de till att 800 000 tittare med hörselnedsättning utan besvär kan hänga med i kommentarerna under de spännande OS-sändningarna. Snacka om att skapa goodwill!

Nio av tio svenskar vill ha textning

Nio av tio svenskar vill att allt som sänds ska vara textat, visar opinionsundersökningar som HRF har låtit göra (HRF/Novus 2011). Jan-Peter Strömgren anser därför att det finns all anledning att förvänta sig att i allt textas:
– När Viasat köpte tv-rättigheterna för OS-sändningarna gjorde de klart att de ville erbjuda OS-sändningar för hela svenska folket. Därför förväntar vi oss givetvis att de inte vänder ryggen åt 800 000 tittare som behöver textning, utan kliver fram och tar ansvar för tillgängligheten som en seriös aktör. Dagens besked är ett mycket lovande första steg.

Läs mer: Sporten hörs bättre med textning (pdf)

Ett faktablad om HRFs syn på textning av sportsändningar, samt en lista med var du hittar textsidorna för olika tv-kanaler.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.