Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-07">7 november 2013</time>

Viasat lovar att texta sändningar från vinter-OS

Viasat kommer att texta sina sändningar från vinter-OS i Sotji. Det säger tv-bolagets presschef till HRF. Exakt hur mycket som kommer textas är inte klart, men HRFs förbundsordförande tycker att det finns all anledning att ha höga förväntningar.

Tv-bolaget Viasat har köpt tv-rättigheterna för vinter-OS i Sotji i februari nästa år. De olika loppen, matcherna och tävlingarna kommer därför att sändas framför allt i TV3 och TV10.
Det här har oroat många hörselskadade, eftersom Viasat inte har samma krav på sig att texta som SVT och TV4. Men efter att HRF har tagit upp frågan med ansvariga vid VIasat Sport kommer nu positivt besked:
– Vi kommer att erbjuda textning på sändningarna, lovar Fredrik S. Johansson, som är presschef.
– Men exakt i vilken utsträckning är inte klart.

”Viktig del av modernt tv-utbud”

Ett mycket lovande besked, tycker HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren:
– Det är lovvärt att Viasat ser att textning är en viktig del av ett modernt tv-utbud, säger han.
– Genom att texta ser de till att 800 000 tittare med hörselnedsättning utan besvär kan hänga med i kommentarerna under de spännande OS-sändningarna. Snacka om att skapa goodwill!

Nio av tio svenskar vill ha textning

Nio av tio svenskar vill att allt som sänds ska vara textat, visar opinionsundersökningar som HRF har låtit göra (HRF/Novus 2011). Jan-Peter Strömgren anser därför att det finns all anledning att förvänta sig att i allt textas:
– När Viasat köpte tv-rättigheterna för OS-sändningarna gjorde de klart att de ville erbjuda OS-sändningar för hela svenska folket. Därför förväntar vi oss givetvis att de inte vänder ryggen åt 800 000 tittare som behöver textning, utan kliver fram och tar ansvar för tillgängligheten som en seriös aktör. Dagens besked är ett mycket lovande första steg.

Läs mer: Sporten hörs bättre med textning (pdf)

Ett faktablad om HRFs syn på textning av sportsändningar, samt en lista med var du hittar textsidorna för olika tv-kanaler.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.