Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-10-25">25 oktober 2013</time>

”Vi vill också kunna gå på krogen i kväll”

En av fem funktionsnedsatta möter hinder på barer och kaféer. Det skriver Handisams generaldirektör i en debattartikel tillsammans med Unga Hörselskadade och fem andra ungdomsförbund.

restaurang2.img_assist_custom-300x291”Nu är det helg. För många av oss innebär det att vi går på restaurang, spontanfikar eller tar en öl. Vi kopplar av, pratar, skrattar och umgås med vänner, kollegor och familj. Det är tid för nöje.
Men inte för alla. En ny undersökning av Handisam visar att var femte person med funktionsnedsättning ofta eller alltid möter hinder vid besök på kaféer, restauranger eller barer. De flesta väljer att gå någon annanstans.”

Så inleds en debattartikel av Carl Älfvåg, generaldirektör för Handisam, samt ordföranden för Svenska Celiakiungdomsförbundet, Riksförbundet Unga Allergiker, Unga Reumatiker, Unga Hörselskadade, Förbundet Unga Rörelsehindrade och Unga Synskadade.

I Handisams undersökning uppgav över hälften att de har problem med ljudnivåer på kaféer och restauranger, till exempel hög bakgrundsmusik.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.