Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-10-25">25 oktober 2013</time>

”Vi vill också kunna gå på krogen i kväll”

En av fem funktionsnedsatta möter hinder på barer och kaféer. Det skriver Handisams generaldirektör i en debattartikel tillsammans med Unga Hörselskadade och fem andra ungdomsförbund.

restaurang2.img_assist_custom-300x291”Nu är det helg. För många av oss innebär det att vi går på restaurang, spontanfikar eller tar en öl. Vi kopplar av, pratar, skrattar och umgås med vänner, kollegor och familj. Det är tid för nöje.
Men inte för alla. En ny undersökning av Handisam visar att var femte person med funktionsnedsättning ofta eller alltid möter hinder vid besök på kaféer, restauranger eller barer. De flesta väljer att gå någon annanstans.”

Så inleds en debattartikel av Carl Älfvåg, generaldirektör för Handisam, samt ordföranden för Svenska Celiakiungdomsförbundet, Riksförbundet Unga Allergiker, Unga Reumatiker, Unga Hörselskadade, Förbundet Unga Rörelsehindrade och Unga Synskadade.

I Handisams undersökning uppgav över hälften att de har problem med ljudnivåer på kaféer och restauranger, till exempel hög bakgrundsmusik.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.