Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-06-29">29 juni 2015</time>

”Vi stängs ute från debatten i Almedalen”

Debatten under Almedalsveckan är inte öppen för alla. Hörselskadade stängs ute från en stor del av såväl mediebevakningen som arrangemangen på plats.
– Det är pinsamt att svensk politik hörs så här dåligt 2015, säger Eva Blomquist, vice förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Almedalsveckan är en central del av svensk politik och samhällsdebatt. Det märks inte minst på den omfattande mediebevakningen. Det rapporteras, kommenteras, analyseras, intervjuas och debatteras från morgon till kväll. Politiker, experter och opinionsbildare av alla de slag tycker till i SVT, TV4 och tidningarnas webb-tv.

Men det mesta av det som sänds saknar textning. Tidningarnas livesändningar textas aldrig och tv-kanalerna textar bara enstaka program. Trots att SVT storsatsar, med åtskilliga sändningstimmar varje dag, textas endast partiledartalen och ”Debatt”.

– Det här innebär att de flesta av landets 1,4 miljoner hörselskadade stängs ute, förklarar Eva Blomquist.
– För oss känns bristen på textning som en dörr slängd i ansiktet.

Tillgängligheten brister även på plats i Almedalen. Inte ens en fjärdedel av årets 3 470 listade arrangemang har uppgett att de har teleslinga. Därför tvingas hörselskadade ofta vända i dörren på olika seminarier.

Det är hög tid för ett hörselsmartare Almedalen, tycker Eva Blomquist:
– Vi i HRF uppmanar både medier och arrangörer att respektera vårt behov av tillgänglighet. Se till att Almedalsdebatten blir tillgänglig och öppen för alla – även för oss som inte hör så bra.

För kommentarer och mer information:

Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande, finns på plats i Almedalen. Kontaktas via Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.