Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2015-06-29">29 juni 2015</time>

”Vi stängs ute från debatten i Almedalen”

Debatten under Almedalsveckan är inte öppen för alla. Hörselskadade stängs ute från en stor del av såväl mediebevakningen som arrangemangen på plats.
– Det är pinsamt att svensk politik hörs så här dåligt 2015, säger Eva Blomquist, vice förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Almedalsveckan är en central del av svensk politik och samhällsdebatt. Det märks inte minst på den omfattande mediebevakningen. Det rapporteras, kommenteras, analyseras, intervjuas och debatteras från morgon till kväll. Politiker, experter och opinionsbildare av alla de slag tycker till i SVT, TV4 och tidningarnas webb-tv.

Men det mesta av det som sänds saknar textning. Tidningarnas livesändningar textas aldrig och tv-kanalerna textar bara enstaka program. Trots att SVT storsatsar, med åtskilliga sändningstimmar varje dag, textas endast partiledartalen och ”Debatt”.

– Det här innebär att de flesta av landets 1,4 miljoner hörselskadade stängs ute, förklarar Eva Blomquist.
– För oss känns bristen på textning som en dörr slängd i ansiktet.

Tillgängligheten brister även på plats i Almedalen. Inte ens en fjärdedel av årets 3 470 listade arrangemang har uppgett att de har teleslinga. Därför tvingas hörselskadade ofta vända i dörren på olika seminarier.

Det är hög tid för ett hörselsmartare Almedalen, tycker Eva Blomquist:
– Vi i HRF uppmanar både medier och arrangörer att respektera vårt behov av tillgänglighet. Se till att Almedalsdebatten blir tillgänglig och öppen för alla – även för oss som inte hör så bra.

För kommentarer och mer information:

Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande, finns på plats i Almedalen. Kontaktas via Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.