Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-01-19">19 januari 2014</time>

”Vi ska texta lejonparten av OS-sändningarna i TV3”, säger Viasat

”Lejonparten” av sändningarna från vinter-OS i TV3 kommer att textas. Det lovar Viasat Sport, när det nu återstår mindre än tre veckor till OS-invigningen. Det innebär i så fall ett stort steg framåt för textning av sport i tv, även om de tävlingar som sänds i TV10 inte textas.

I november fick HRF löfte från tv-bolaget Viasat om att sändningarna från vinter-OS i Sotji skulle textas ”i så stor utsträckning som möjligt”. Det var emellertid oklart vad detta skulle innebära i praktiken.

Nu, när nedräkningen inför OS är i full gång, har HRF fått besked om att det mesta som sänds i TV3 kommer att textas:

– Det mesta – och framför allt de mest publikdragande sändningarna – går i TV3, och där ska vi texta lejonparten av sändningarna, säger Fredrik S. Johansson, presschef på Viasat Sport, som har sändningsrättigheterna.

En del textas inte – men stort steg framåt

TV3 är inte den enda OS-kanalen. Viasat sänder en del tävlingar i TV10 och enstaka i Viasat Hockey och Viasat OS, och där kommer det inte att finnas text.

– Nej, vi kommer inte att kunna texta allt, men vi prioriterar textning av de sändningar som tittarna är mest intresserade av, säger Fredrik S. Johansson.

Om löftet från Viasat infrias blir det ändå ett stort kliv framåt för textning av OS-sändningar. Vid tidigare OS har endast en del av studioprogrammen textats.

Mer textningsinfo efterlyses

Vinter-OS i Sotji drar igång den 6 februari och invigningen äger rum den 7 februari. Sedan pågår idrottsfesten till och med den 23 februari.

I tv-tablån på Viasats OS-webb finns ännu ingen information om vilka sändningar som textas, men HRF har uppmanat tv-bolaget att förse alla tablåer med sådan info så snart som möjligt. Texten till de svenskspråkiga program som textas i TV3 finns på text-tv sidan 199.

Ungefär 800 000 tittare med hörselnedsättning behöver text för att utan besvär kunna uppfatta kommentarerna under OS-sändningarna. Nio av tio svenskar vill att allt som sänds i tv ska vara textat, visar tidigare undersökningar (HRF/Novus Opinion).


Så tar du fram textning via text-tv

Texten till svenska tv-program är ofta dold, men kan hämtas fram via text-tv. Det fungerar så här:

1: Ta fjärrkontrollen och tryck på text-tv-knappen.
2: Välj den sida som gäller för den kanal du tittar på, till exempel sidan 199 (se listan nedan).
3: Programmet kommer tillbaka i bild, med text.

Några tv-kanalers textningssidor

Just nu gäller följande sidnummer för textning via text-tv:

SVT1: 199
SVT2: 299
SVTs Barnkanalen: 793
SVTs Kunskapskanalen: 794
Kanal 3: 199
TV4s alla kanaler: 890
Kanal 5: 199
Kanal 9: 199

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.