Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-13">13 juli 2017</time>

Varning för ”bluffdöva” – HRF samlar aldrig in på gatan

Brev med symboler och text om stöd för döva på dålig svenska

Skänk INTE pengar på gatan, bara genom insättning på 90-konto! Den uppmaningen riktar Hörselskadades Riksförbund (HRF) till allmänheten. Runt om i landet dyker det upp falska insamlare som utger sig för att vara döva och hörselskadade. Men HRF samlar aldrig in på gatan – endast via telefon, brev och webb, till ett kontrollerat 90-konto.

Ligor med ”bluffdöva” är ingen ny företeelse. I flera år har de härjat på orter från norr till söder, och särskilt under vår och sommar. Just nu sveper ännu en våg över landet. Bedragarna tillhör större ligor, enligt polisen som nu försöker kartlägga omfattningen och komma åt brottsligheten.

Namnlistor och hotelser

I Ystad, Piteå, Eskilstuna, Härnösand, Nynäshamn och på många andra orter har enskilda mött personer på gatan som låtsas vara döva och samlar in namnunderskrifter och pengar på gatan. Ofta har de med sig ett papper med symboler och plats för namnteckningar. Vid några enstaka tillfällen har HRFs logga funnits på pappret, vilket innebär bedrägeri. Men oftast är det bara internationella symboler av olika slag.
Det som står på pappret är på dålig engelska och att det inte är seriöst blir ganska uppenbart för den som läser det. Men många skriver på och skänker pengar utan att läsa så noga.

En del ”bluffdöva” har enligt uppgift hotat eller blivit aggressiva när de har fått nej, en del har ryckt åt sig pengar från personer som tagit fram plånboken, och vid några tillfällen har begäran om pengar övergått i rån. Det finns också anmälningar om sexuellt ofredande.

När teckenspråkiga personer har börjat prata med dessa personer har de oftast flytt platsen.

HRF bedriver seriös insamling

De falska insamlarna har ingenting med HRF att göra. HRF bedriver seriös insamling via telefon, brev och webb – aldrig ute på gator och torg. Gåvor till HRF går direkt till vårt 90-konto och verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll. Samma sak gäller för Sveriges Dövas Riksförbund (SDR).

Inom HRFs insamlingsverksamhet arbetar seriösa gåvoförmedlare, som följer högt ställda etiska krav när de ringer upp och erbjuder möjlighet att stödja HRFs arbete.

Kontakta polisen!

De falska insamlarna lurar inte bara enskilda som vill stödja en god sak. De skadar också hörsel- och dövorganisationernas viktiga arbete, eftersom de undergräver förtroendet för vår insamlingsverksamhet.
HRFs givare har avgörande betydelse för HRFs möjligheter att bedriva påverkansarbete, ge råd och stöd via Hörsellinjen, främja hörselforskningen och mycket annat.

Om du möter någon som samlar in pengar på gatan och hävdar att det går till döva och hörselskadade, gör gärna så här:

 1. Säg nej. Skriv inte ditt namn på någon lista. Skänk inga pengar!
 2. Om bedrägeri, hotelser eller annat brott pågår – ring polisen på akutnumret 112!
 3. Tipsa polisen på 114 14 i efterhand om du efteråt inser att det måste ha rört sig om bedrägeri.
 4. Gör en polisanmälan om du eller någon annan har blivit lurad.

Stöd HRF!

Vill du stödja HRF och känna dig helt trygg på att pengarna går till vårt arbete för hörselskadade? Läs mer om HRFs seriösa insamlingsverksamhet.

Länkar

Stort problem med falska insamlingar (Eskilstuna-Kuriren 2017-07-13)

Strängnäsbon varnar för bluffdöva insamlare: ”Plötsligt kunde mannen prata” (Eskilstuna-Kuriren 2017-07-13)

Polisen kartlägger bedrägeriförsöken med insamling till döva (Sveriges Radio P4 Västernorrland 2017-07-12)

Efter besök av aggressiva kriminella – Kicki Högberg vågar inte vara själv på jobbet (Sveriges Radio P4 Västernorrland 2017-07-12)

Varning för våg av bluff-döva (Ystad Allehanda 2017-07-08)

Döva tiggare misstänks för brott (Piteå-Tidningen 2017-07-07)

Polisen varnar för oseriösa insamlingar (Nynäshamns-Posten 2017-08-08)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.