Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-10-17">17 oktober 2018</time>

”Vårdvalet blev inte som det var tänkt här i Östergötland”

Leende kvinna med hörapparat sedd från sidan.

Region Östergötland borde ha gjort en konsekvensanalys innan de införde vårdval i hörselvården 2013. Det sa Susanna Ahlström, vice distriktsordförande i HRF Östergötland, i Radio P4 Kalmar på onsdagen. Sedan vårdvalet infördes får Östergötland klart sämre betyg i Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering.

Bilden: Susanna Ahlström, HRF Foto: Susanne Walström

Kortare väntetider och lättare att få hörselvård. Det är vad den nya landstingsledningen i Kalmar län vill uppnå med att införa vårdval i hörselvården.
Region Östergötland hade samma mål när de införde vårdval för fem år sedan. Men det gick inte som det var tänkt, berättade Susanna Ahlström på onsdagen i en intervju med Radio P4 Kalmar (cirka 8 minuter in i sändningen på länken). Bland annat sjönk Östergötlands betyg i Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering (se diagram nedan).

”Där finns inte hörselvård längre”

– För de  små kommunerna, som Kisa, Åtvidaberg och Finspång, så har det faktiskt blivit en försämring. Där finns inte hörselvård. Det fanns ett privat alternativ i början, men de fick inte ekonomin att gå ihop och fick sluta – och efter det så har de ingenting, berättar Susanna Ahlström.
– Man införde ju det här för att korta köer. Och, ja, det gör man ju – till det första besöket. Men det är ganska många hörselskadade här i Östergötland som inte når vården på det sätt som det var tänkt.

Läs en transkribering av hela Radio P4 Kalmars intervju med Susanna Ahlström längre ner på denna sida.

Diagram, kvalitetsregistret för hörselrehabilitering

Diagrammet: Östergötlands betyg i Nationellt kvalitetsregister för hörselrehabilitering 2012-2017 (ur årsrapport 2017, pdf)


Inslag i ”Förmiddag i P4 Kalmar”, 2018-10-17:

Vårdval gav sämre hörselvård i Östergötland

Transkribering av intervju med Susanna Ahlström, vice distriktsordförande i HRF Östergötland och ledamot i HRFs förbundsstyrelse (pdf)

Reporter:
– I de lokala nyheterna här i Kalmar har det handlat om att den styrande majoriteten i landstinget vill införa vårdval, och det för att korta köerna till utprovning av hörapparat. Och det här är något som oroar Hörselskadades Riksförbund. De pekar på Östergötland och menar att de lyckades korta köerna när man införde vårdval 2013, men att hörselvården blivit betydligt sämre. Bland annat pekar man på att länet har sjunkit i det nationella kvalitetsregistrets undersökningar efter det.
– Och nu har jag med mig Susanna Ahlström, vice ordförande i styrelsen för Hörselskadades Riksförbund i Östergötland. Hej Susanna!

Susanna Ahlström:
– Hejsan!

Reporter:
– HRF menar att vårdkvaliteten i hörselvården har sjunkit i Östergötland sedan man införde vårdval där. Hur ser situationen ut för de som behöver hörselvård i Östergötland, enligt dig?

Susanna:
– Här i Östergötland har vi haft vårdval sedan 2013. Ofta får man komma på första besöket i tid. Men det är ju så att en hörselutredning, det är ganska många besök som går åt. Första besöket inom 60 dagar, men därefter är det lite längre väntan.
– Vi har regiondriven hörselvård på tre platser i länet och vi har de privata alternativen på två orter, med en filial på ett ställe. Så för de här små kommunerna, som Kisa, Åtvidaberg och Finspång så har det faktiskt blivit en försämring. Där finns inte hörselvård. Det fanns ett privat alternativ i början, men de fick inte ekonomin att gå ihop och fick sluta – och efter det så har de ingenting.

Reporter:
– Vad tycker du om det?

Susanna:
– Jag tycker att det är förskräckligt tråkigt. Man införde ju det här för att korta köer. Och, ja, det gör man ju – till det första besöket. Men det är ganska många hörselskadade här i Östergötland som inte når vården på det sätt som det var tänkt.

Reporter:
– Tror du att samma sak skulle kunna hända i Kalmar län?

Susanna:
– Jag tror att risken finns. Absolut. Det vi saknade här i Östergötland, innan man införde vårdvalet, det var ju en ordentlig konsekvensanalys: Vad händer om vi inför vårdval? Hur blir det om vi fortsätter med den vård vi redan har? Vad finns det för olika möjligheter?
– Det här gjordes inte, utan det bestämdes att vårdval ska införas. Och vi var med i de diskussionerna och pratade om hur det skulle utföras, men jag känner inte att det blev riktigt så som det var tänkt.

Reporter:
– Vad skulle du rekommendera landstinget i Kalmar län att göra för att undvika den här situationen som har blivit i Östergötland?

Susanna:
– För det första ska man dra lärdom av de andra landstingen i Sverige som har vårdval. Det är prio ett. Men också titta på kvalitetsregistret – vad är det som har hänt? Att man gör en konsekvensanalys och tittar på lite olika alternativ. Och att man drar nytta av den statistik och fakta som HRF har. Och vi här i Östergötland är gärna med och bidrar med den kunskap vi har. Och att man inte drar på någonting snabbt, bara för att driva igenom. Det här måste man tänka igenom!

Reporter:
– Tror du att det finns risk för det, att man drar på någonting snabbt: ”Nu ska vi genomföra det här, pam bom, med en gång”?

Susanna:
– Jag tror att risken kan finnas att man gör det, ja.
– Det är en så komplex situation med hörselvård. Det handlar inte om att gå in i en affär och skaffa sina hörapparater. Om man jämför med glasögon, där jag faktiskt kan gå in i en affär och få ett par glasögon och plötsligt så ser jag. När det gäller hörselvård så är det en så mycket större apparat, som kräver rehabilitering.
– Och rehabilitering är en del som blir svårt när man inte har en sammanhållen hörselvård. Man behöver möjlighet att få träffa hörselpedagog, kurator… Och det här är svårt när man inte har det sammanhållet, utan det finns olika aktörer

Reporter:
– Så rådet från dig till politikerna är ”Tänk efter före”? Det är det som det handlar om, egentligen? Och ta det lugnt.

Susanna:
– Absolut. Ja.

Reporter:
– Susanna Ahlström, vice ordförande i styrelsen för Hörselskadades Riksförbund i Östergötland – tack för att du var med i P4 Kalmar!

Susanna:
– Tack så mycket!

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.